ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/02/2019 07:44 EET | Updated 11/02/2019 07:45 EET

Προς θρίλερ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός των προσεχών 24ωρων.

shutter_m via Getty Images

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο θα αντικαταστήσει τι ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη οι οποίες ισχύουν σήμερα. Ο διάλογος της κυβέρνησης και των τραπεζών ολοκληρώθηκε ( σύμφωνα με άλλες πηγές διακόπηκε) και πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ολοκληρώνει το νέο πλαίσιο προστασία των δανειοληπτών.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η κυβέρνηση θα προτείνει το όριο προστασίας για την πρώτη κατοικία να μειωθεί στις 150.000 ευρώ για τον άγαμο και αυτό το ποσό να προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει μόνη της στον ορισμό των περιουσιακών κριτηρίων, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κοινός τόπος κατά τη συζήτηση  με τις τράπεζες. Είναι ήδη γνωστό ότι οι τράπεζες αρχικά είχαν εισηγηθεί το περιουσιακό όριο να είναι χαμηλότερο των 100.000 ευρώ. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση οι τραπεζίτες υποχώρησαν ελαφρώς, βάζοντας ωστόσο τον τελικό πήχη στις 130.000.

Υπό αυτές τις συνθήκες  το σχέδιο που ετοιμάζει να παρουσιάσει η κυβέρνηση μοιάζει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αδύνατο να γίνει αποδεκτό από τους Θεσμούς. Ως εκ τούτου το πιο πιθανό είναι να κληθούν τράπεζες και κυβέρνηση να κάνουν ένα τελικό γύρο συζητήσεων προκειμένου να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο.

Αντίθετα, κοινή αντίληψη υπάρχει για την αντιμετώπιση των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών». Τόσο το οικονομικό επιτελείο, όσο οι τράπεζες και οι Θεσμοί, συγκλίνουν στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην μπορούν να ευνοηθούν όσοι έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους αλλά δεν το κάνουν.

Για αυτό το λόγο το νέο πλαίσιο προστασία θα προβλέπει και επαναληπτικούς ελέγχους της περιουσιακής και εισοδηματικής κατάστασης όσων έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση. Οι έλεγχοι θα αφορούν όλες τις μετατροπές της κατάστασης των δανειοληπτών από τη στιγμή που εντάχθηκαν στην ρύθμιση. Αντίστοιχα θα υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις και για όσους καθυστερούν την πληρωμή των δόσεων τους. 

Προστασία κατοικίας

Η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης όσο πλησιάζει ο χρόνος υποβολής του τελικού σχεδίου και κυρίως όσο πλησιάζει ο χρόνος ψήφισης των αλλαγών στον νόμο, συνειδητοποιεί ότι θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην κοινωνία, εντάσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος που έχουν οι τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια. 

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα, καθώς η παράταση του υφιστάμενου νόμου Κατσέλη λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και η πρόθεση των Θεσμών είναι να μην υπάρξει νέα παράταση. Υπό αυτές τις συνθήκες ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει σε συμφωνία με τις τράπεζες, ώστε να οριστικοποιηθούν οι όροι της νέας ρύθμισης.