Προσομοιώσεις επίθεσης σε αμερικανικά πολεμικά από την Κίνα, κατάρριψη drone από την Ταϊβάν

Με σκοπό την παρεμπόδιση δυνάμεων που θα επιχειρούσαν να βοηθήσουν το νησί σε περίπτωση εισβολής.
Ann Wang via Reuters

H Κίνα πραγματοποιεί προσομοιώσεις επιθέσεων εναντίον πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, επιδιώκοντας να εμποδίσει ξένες δυνάμεις να βοηθήσουν την Ταϊβάν σε περίπτωση πολέμου, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν σε αναφορά όπου προειδοποιεί για τα στρατιωτικά σχέδια του Πεκίνου.

Οι εντάσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας είναι στα ύψη μετά την επίσκεψη στην Ταϊπέι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, που εξόργισε το Πεκίνο, καθώς εξελήφθη ως παρέμβαση σε κινεζικά ζητήματα.

Η Κίνα, που διεκδικεί την υπό δημοκρατική διακυβέρνηση Ταϊβάν ως δική της, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις της κυβέρνησης της Ταϊπέι, πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις μετά την επίσκεψη Πελόζι και συνεχίζει στρατιωτικές δραστηριότητες κοντά στο νησί.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, σε αναφορά του στο κοινοβούλιο που εξέτασε το Reuters, είπε ότι η Κίνα συνέχιζε να ενισχύει την ετοιμότητά της για μια επίθεση στο νησί. Εστίαζε στην πρώτη «αλυσίδα» νησιών, από την Ιαπωνία ως την Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες και το Βόρνεο. Δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Πεκίνο.

Η Κίνα «χρησιμοποιεί ασκήσεις μάχης για να κάνει προσομοιώσεις επιθέσεων σε αμερικανικά πλοία που εισέρχονται στην πρώτη αλυσίδα νησιών» σύμφωνα με την αναφορά, και επιδιώκει να αποκτήσει στρατηγικό έλεγχό της ως το 2035.

Οι ΗΠΑ στέλνουν τακτικά πλοία στη Θάλασσα Νότιας Κίνας, κάποιες φορές κοντά σε υπό κινεζικό έλεγχο νησιά, και επίσης στα Στενά της Ταϊβάν, σε αποστολές «ελεύθερης ναυσιπλοΐας» που πάντα εξοργίζουν την Κίνα.

Αρχίζοντας αυτό το έτος, το υπουργείο είπε ότι η Κίνα αύξησε τον στρατιωτικό της εκφοβισμό με ασκήσεις που έχουν σκοπό να υπονομεύσουν το ηθικό της Ταϊβάν, «να εξαναγκάσουν σε διαπραγματεύσεις με πόλεμο» και να «εξαναγκάσουν σε ενοποίηση με τα όπλα».

Η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ειδικές δυνάμεις ή πράκτορες για να «αποκεφαλίσει» τα συστήματα διοίκησης της Ταϊβάν και να πλήξει υποδομές σε μια επίθεση, ενώ είναι ικανή να εξαπολύσει ηλεκτρονικές επιθέσεις για διαταραχή επικοινωνιών και συστημάτων διοίκησης, σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά.

Ακόμη, θα μπορούσε να αποκλείσει ναυτικά την Ταϊβάν και να αποκόψει τις προμήθειες ενέργειας και την οικονομία της- ωστόσο τονίζεται ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περιορισμούς σε θέματα μεταφοράς και επιμελητείας ως προς μια ενδεχόμενη γενικευμένη εισβολή.

Η Κίνα, παρόλα αυτά, επιστρατεύει εμπορικά πλοία για αμφίβιες ασκήσεις ώστε να ενισχύσει την επιμελητειακή υποστήριξη σε περίπτωση επίθεσης στην Ταϊβάν, λέει το υπουργείο, προσθέτοντας πως η ένταξη του νεότερου κινεζικού αεροπλανοφόρου σε υπηρεσία αναμένεται το 2025. Επίσης, μελετάται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα τροποποίηση των σχεδίων επίθεσης στην Ταϊβάν, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο. Παράλληλα αναφέρεται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «γκρίζες» τακτικές για αλλαγή του στρατιωτικού status quo, με αποστολές drones και φουσκωτών σκαφών ή θαλάσσιων πολιτοφυλακών.

Κατάρριψη drone

Η Ταϊβάν έχει διαμαρτυρηθεί για επανειλημμένη παρενόχληση από κινεζικά drones και την Πέμπτη κατέρριψε για πρώτη φορά ένα άγνωστο πολιτικό drone που μπήκε στον εναέριο χώρο της κοντά σε νησίδα στα ανοιχτά των ακτών της Κίνας.

Η στρατιωτική διοίκηση των Κινμέν, ομάδας ελεγχόμενων από την Ταϊβάν νησιών κοντά στις κινεζικές πόλεις Σιαμέν και Κουανζού, ανακοίνωσε πως το drone μπήκε σε απαγορευμένο εναέριο χώρο. Οι δυνάμεις στη νησίδα προσπάθησαν να το διώξουν μα χωρίς αποτέλεσμα και στη συνέχεια το κατέρριψαν.

Η Ταϊβάν είχε ρίξει προειδοποιητικές βολές κατά drone για πρώτη φορά την Τρίτη, λίγο μετά τις προειδοποιήσεις της προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν για «ισχυρά αντίμετρα» απέναντι σε αυτά που χαρακτήρισε ως κινεζικές προκλήσεις.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή