Ψωμί από γλυκοπατάτα σχεδιάζει να παράγει η Αίγυπτος, για μείωση των εισαγωγών σιτηρών

Θεωρείται πως θα μειωθούν κατά μισό εκατομμύριο τόνους.
via Associated Press

Ο υπουργός Προμηθειών και Εσωτερικού Εμπορίου της Αιγύπτου, Αλ Μοζελί, δήλωσε την Κυριακή πως η αιγυπτιακή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης πολτοποιημένης/ αλεσμένης λευκής γλυκοπατάτας με αλεύρι για την παραγωγή ψωμιού που παρέχεται ως επιδότηση, με σκοπό τη μείωση των εισαγωγών σιτηρών της χώρας κατά μισό εκατομμύριο τόνους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Egypt Today, ο υπουργός πρόσθεσε πως μια από τις ιδανικές λύσεις αυτή τη στιγμή είναι η αύξηση του ποσοστού εξαγωγής αλευριού από το σιτάρι στο 87,5% από το 82%. Σημειώνεται πως μια φραντζόλα επιδοτούμενου ψωμιού κοστίζει 80 πιάστρα και πωλείται στα 5 πιάστρα, με μέγιστο πέντε φραντζόλες ανά δικαιούχο την ημέρα.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως η χώρα είχε εξετάσει το ενδεχόμενο πρόσθεσης κριθαριού στο αλεύρι μα η ιδέα θεωρήθηκε τελικά πως δεν ήταν πρακτική, λόγω της ανεπαρκούς εγχώριας παραγωγής του. Επίσης, απορρίφθηκε και η ιδέα χρήσης αλευριού από καλαμπόκι.

Ο Αιγύπτιος υπουργός υπογράμμισε πως η παρούσα παγκόσμια κρίση τροφίμων έχει ωθήσει τις τιμές των σιτηρών από τα 300-320 δολάρια ανά τόνο στα 480-490.