Ρεύμα: Στα προ κρίσης επίπεδα επιστρέφουν οι τιμές - Οι μειώσεις ανά χρώμα το Μάρτιο

Η μέση μηνιαία τιμή υποχωρεί πάνω από 80%,
MEzairi Artworks via Getty Images

Ανακούφιση σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις φέρνει η σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες φτάνουν για πρώτη φορά στα προ κρίσης επίπεδα.

Η μέση μηνιαία τιμή υποχωρεί πλέον πάνω από 80%, σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Αυγούστου του 2022, με την μεγαβατώρα να κοστίζει πλέον κάτω από 75 ευρώ όταν, εν μέσω κρίσης είχε εκτοξευτεί έως και στα 436 ευρώ.

Τον Μάρτιο, οι τιμές λιανικής του ρεύματος αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα καθώς η πτώση της χονδρικής τιμής του ρεύματος ρίχνει το κόστος της κιλοβατώρας.

Οι μειώσεις ανά... χρώμα

Το πράσινο τιμολόγιο του βασικού παρόχου διαμορφώνεται στα 9,2 λεπτά, 1,8 λεπτά, δηλαδή φθηνότερο ακόμα και από το κοινωνικό τιμολόγιο του Φεβρουαρίου.

Αντίστοιχα, τα κίτρινα οικιακά τιμολόγια του Μαρτίου θα ξεκινάνε από τα 8 λεπτά την κιλοβατώρα.

Η επιστροφή των χρεώσεων της κιλοβατώρας στα επίπεδα του 2021 οφείλεται και στη μείωση του περιθωρίου κέρδους των παρόχων από την αρχή του έτους.

Η απόκλιση χονδρικής λιανικής είναι στα 2,5 με 4 λεπτά, ενώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου συστήματος η λιανική είχε φτάσει να είναι ακόμα και 56% ακριβότερη.

Τα λεγόμενα υπερκέρδη της λιανικής αναμένεται να καταλογιστούν τις επόμενες εβδομάδες, αν και η πρώτη δόση θα έπρεπε να έχει εισπραχθεί από τον Δεκέμβριο του 2022.

Δημοφιλή