Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία της Τζωρτζίνας

Με βάση τη νομολογία προβλέπεται μόνο η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», υποστήριξε νωρίτερα η εισαγγελέας
Eurokinissi

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε στη Ρούλα Πισπιρίγκου για την υπόθεση του θανάτου της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας, στην Πάτρα. Τα ισόβια αφορούν στις δυο πράξεις της ανθρωποκτονία και της απόπειρας ανθρωποκτονίας της 9χρονης, για τις οποίες η κατηγορούμενη κρίθηκε ομόφωνα ένοχη.

«Για να μπορέσει να χαρακτηριστεί η απόφαση καταδικαστική οφείλει να επιβληθεί μια ποινή όπως ορίζει ο νόμος. Με βάση τη νομολογία προβλέπεται μόνο η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», υποστήριξε νωρίτερα η εισαγγελέας στην αυλαία της πολύκροτης δίκης.

Σημειώνεται ότι μετά από 14 μήνες διαδικασίας, η πρόεδρος του ΜΟΔ ανακοίνωσε ότι κηρύσσει ένοχη την 35χρονη γυναίκα από την Πάτρα, για τον χαμό της 9χρονης η οποία υπέκυψε στις 29 Ιανουαρίου 2022 δηλητηριασμένη από ισχυρή δόση κεταμίνης που της έδωσε η μητέρα της ενώ νοσηλευόταν στο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού. Ένοχη επίσης την έκριναν και για την απόπειρα σε βάρος του παιδιού λίγους μήνες νωρίτερα από την, κατά τις δικαστικές αρχές, μοιραία δόση κεταμίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σύμφωνα με την απόφαση η καρδιακή ανακοπή που είχε υποστεί το παιδί τον Απρίλιο του 2021 μέσα στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας με υπαίτια τη μητέρα. Το δικαστήριο δέχεται ότι εκείνο το ιατρικό συμβάν ,που είχε αντιμετωπιστεί από τους γιατρούς προκαλώντας ωστόσο τετραπληγία στο παιδί, είχε προκληθεί με επέμβαση της μητέρας.

Ομόφωνα ένοχη

Η 9χρονη Τζωρτζίνα Δασκαλάκη έπεσε θύμα της μητέρας της ,όπως αποφάνθηκε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Η κατηγορούμενη γνωστοποίησε πως δεν θα ζητήσει ελαφρυντικά και επομένως αναμένει την ποινή των ισοβίων.

Μετά από 100 συνεδριάσεις, 15 μήνες δικαστικής διαδικασίας και την κατάθεση 60 μαρτύρων, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ομόφωνα οι τακτικοί και λαϊκοί δικαστές έκριναν ένοχη την Ρούλα Πισπιρίγκου για την κατ’ εξακολούθηση πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και την απόπειρα ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη.

«Κατά τη γνώμη μας η κατηγορούμενη είναι αθώα και με τη σύμφωνη γνώμη της κατηγορούμενης δεν θα ζητήσουμε ελαφρυντικά», ήταν η πρώτη αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισής της, Αλέξη Κούγια.

Η ίδια η Ρούλα Πισπιρίγκου ακριβώς δύο χρόνια μετά τη σύλληψή της εμφανίστηκε όπως πάντα σε όλες τις ακροαματικές διαδικασίες ντυμένη στα μαύρα και άκουσε με σκυμμένο το κεφάλι την ετυμηγορία του Δικαστηρίου.

Παράλληλα, το Δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα τα εκκρεμή αιτήματα για κρείσσονες αποδείξεις, ιδίως αυτά περί προσκόμισης του σάκου αναζωογόνησης της ΜΕΘ Παίδων και της διενέργειας περαιτέρω γονιδιακού.

Η απολογία Πισπιρίγκου και η άρνηση των κατηγοριών

H Ρούλα Πισπιρίγκου επέμεινε να αρνείται όλες τις κατηγορίες επισημαίνοντας πως δεν είχε καμία εμπλοκή με το θάνατο του παιδιού της.

«Είναι δύσκολη η θέση που βρίσκομαι. Έρχομαι να εξηγήσω και να θυμηθώ περιστατικά πολύ δύσκολα, που με θα με στοιχειώνουν σε όλη μου τη ζωή. Αναγνώστηκαν μηνύματα για τη συμπεριφορά μου. Μπορεί να έχω άσχημο χαρακτήρα, κάποιοι να με θεωρούν αχώνευτη. Είμαι ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο. Έχω κατηγορηθεί για ένα αδίκημα που είναι το χειρότερο για μια μάνα. Απευθύνομαι στη Δικαιοσύνη κι ελπίζω να δικαιωθεί το παιδί μου. Θέλω να μάθω την αλήθεια. Δεν την ξέρω. Ζητούσα απεγνωσμένα το αίμα του παιδιού μου. Ελάτε στη θέση μου. Αν ήταν το δικό σας παιδί θα το ζητούσατε; Θέλω να μάθω τι έχει γίνει με το παιδί μου, θέλω να με βοηθήσετε να μάθω τι έχει γίνει με την κόρη μου» είπε κλείνοντας την απολογία της.

Δεν πείστηκε η εισαγγελέας

Ωστόσο, η εισαγγελέας της έδρας δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς της, ούτε από τους μάρτυρες υπεράσπισης και ζητώντας την ενοχή της όπως κατηγορείται, είπε: «Αν αναλογιστεί κανείς ποια είναι η αιτία για το θάνατο είναι να τρελαθεί! Η μικρή Τζωρτζίνα είχε μια ατυχία στη ζωή της, να έχει μάνα, μητέρα, τροφό, φροντιστή την κατηγορούμενη».

Η εισαγγελέας στην πρότασή της είχε προσθέσει ότι «δεν βρέθηκε κάτι που να συνάδει με την αιτία θανάτου. Τποτα, ούτε το παραμικρό. Ο θάνατος στο Αγλαΐα Κυριακού δεν προήλθε από τίποτα άλλο εκτός από τη χορήγηση της κεταμίνης. Την ώρα που μπαίνει η γιατρός το παιδί είναι ήδη σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Κάνεις δεν ήταν στο δωμάτιο μέχρι την ανακοπή. Όλο το χρονικό διάστημα που έχει αποδειχτεί ότι έγινε η χορήγηση της κεταμίνης, ήταν μόνο εκείνη (σ.σ. Πισπιρίγκου) στο δωμάτιο».

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, Dikastiko)

Δημοφιλή