Ρωσία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις περιφερειακές και τοπικές εκλογές υπό πλήρη πολιτική καταστολή

44 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες σε 82 περιφέρειες.
NATALIA KOLESNIKOVA via Getty Images

Σε όλη τη Ρωσία άνοιξαν σήμερα οι κάλπες για τις τοπικές και τις περιφερειακές εκλογές, από τις οποίες απουσιάζει μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, μετά τα κύματα καταστολής, που ακολούθησαν την επίθεση του Κρεμλίνου, στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, 44 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες σε 82 περιφέρειες. Δεκατέσσερις από αυτούς θα εκλέξουν τους κυβερνήτες τους με άμεση ψηφοφορία, ενώ έξι εκατομμύρια αναμένεται να ανανεώσουν τις συνθέσεις των περιφερειακών κοινοβουλίων τους.

Εξάλλου, σε δώδεκα μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Μόσχα, οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους αξιωματούχους των δημοτικών οργάνων.

Στη Μόσχα, πολυάριθμες διαφημίσεις παροτρύνουν τους πολίτες να ψηφίσουν, προτείνοντάς τους να συμμετάσχουν, μέσα στα εκλογικά τμήματα, σε λοταρίες για να κερδίσουν δώρα, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε πολυάριθμες περιφέρειες, οι ψηφοφορίες διεξάγονται μέσα σε διάστημα τριών ημερών, κάτι που υιοθετήθηκε το 2020 για να περιοριστούν η κοσμοσυρροή και οι κίνδυνοι εξάπλωσης του Covid-19.

Στα μέσα Αυγούστου, η επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής, Έλα Παμφίλοβα, είχε δικαιολογήσει τη διατήρηση αυτών των παρατεταμένων ψηφοφοριών ως ένα «ισχυρό προληπτικό μέτρο».

Όμως πολυάριθμοι Ρώσοι έχουν κατηγορήσει την εξουσία ότι επωφελείται απ′ αυτές τις μακροχρόνιες ψηφοφορίες, προκειμένου να νοθεύσει ευκολότερα τα αποτελέσματα, καθώς οι κάλπες παραμένουν αποθηκευμένες πριν από την καταμέτρηση για ύποπτα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ψηφοφορία διεξάγεται μέσα σε κλίμα καταστολής, που έχει ενισχυθεί από την επίθεση στην Ουκρανία. Δεκάδες χιλιάδες επικριτές της εξουσίας έχουν συλληφθεί ή έχουν διαφύγει από τη χώρα τους τελευταίους μήνες, ενώ τα περισσότερα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έκλεισαν.

Ο φυλακισμένος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι, κύριος επικριτής του Πούτιν, κάλεσε εντούτοις τους Ρώσους να πάνε να ψηφίσουν ακολουθώντας μια στρατηγική «έξυπνης ψήφου», η οποία έγκειται στο να ψηφίζουν τον υποψήφιο που βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να νικήσει τον υποψήφιο του Κρεμλίνου.

«Κάθε δράση με στόχο να εξασθενήσουν τα στοιχεία του πουτινικού συστήματος είναι ορθή και αποτελεί καθήκον των πολιτών», δήλωσε ο Ναβάλνι σε μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη μέσω του Twitter. Κάλεσε τους Ρώσους να ψηφίσουν «εναντίον του πολέμου, των ψεμάτων, της διαφθοράς και της φτώχειας».

Ο Ναβάλνι καταδικάσθηκε το Μάρτιο σε κάθειρξη εννέα ετών, ενώ οι οργανώσεις του έχουν απαγορευθεί από το 2021 στη Ρωσία.

Η στρατηγική της «έξυπνης ψήφου» είχε ήδη στο παρελθόν μερικές τοπικές επιτυχίες, χωρίς όμως να αλλάξει σε βάθος το ρωσικό πολιτικό τοπίο, στο οποίο εξακολουθεί να κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δημοφιλή