Ρωσία: Ο γιατρός του Ναβάλνι πέθανε «ξαφνικά» κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες

Στην ανακοίνωσή του το νοσοκομείο δεν αναφέρει την αιτία θανάτου.
Alexey Malgavko / Reuters

Ενας κορυφαίος γιατρός στο ρωσικό νοσοκομείο, όπου ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι υποβλήθηκε σε θεραπεία αμέσως μετά τη δηλητηρίασή του από νευροτοξικό παράγοντα το περασμένο καλοκαίρι, πέθανε σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσηλευτικού ιδρύματος την Πέμπτη.

Ο Σεργκέι Μαξιμίσιν, ο οποίος ήταν ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρός του νοσοκομείου έκτακτης ανάγκης του Ομσκ , «ξαφνικά» πέθανε σε ηλικία 55 ετών, αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία δεν ανέφερε την αιτία θανάτου.

Ο Ναβάλι εισήχθη αρχικά στη μονάδα οξείας δηλητηρίασης του Νοσοκομείου έκτακτης ανάγκης του Ομσκ, λόγω της έκθεσης του στο στρατιωτικό τοξικό παράγοντα Novichok, ενώ βρισκόταν σε αεροπλάνο που κατευθυνόταν από τη Σιβηρία στη Μόσχα. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε εκτάκτως στο Ομσκ.

Ο Μαξιμίσιν δεν έδωσε καμία συνέντευξη τύπου κατά τη νοσηλεία του Ναβάλνι. Ως αναπληρωτής επικεφαλής γιατρός αναισθησιολογίας και ανάνηψης, ήταν ένας από τους πιο καταξιωμένους γιατρούς του νοσοκομείου

Ο Ναβάλι μπήκε σε τεχνητό κώμα και τελικά διεκομίσθη στο Βερολίνο, όπου πέρασε πέντε μήνες αναρρώνοντας από τη δηλητηρίαση. Μετά την επιστροφή του στη Ρωσία, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση αυτή την εβδομάδα για παραβίαση των όρων αναστολής μιας προηγούμενης ποινής.

Ο Ναβάλι κατηγορεί για τη δηλητηρίασή του τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και στον ίδιο τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορίες που το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί επανειλημμένα. Μια έρευνα του CNN-Bellingcat τον Δεκέμβριο έχει εμπλέξει τη Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) στην επίθεση εναντίον του.

Ο Λεονίντ Βόλκοφ, επικεφαλής προσωπικού του Ναβάλνι, επιβεβαίωσε ότι ο Μαξιμίσιν ήταν υπεύθυνος για τη νοσηλεία του ηγέτη της αντιπολίτευσης. «Ο Σεργκέι Μαξιμίσιν ήταν ο επικεφαλής του τμήματος που αντιμετώπισε τον Αλεξέι Ναβάλι και ήταν υπεύθυνος για τη θεραπεία του - ειδικά όταν μπήκε σε τεχνητό κώμα», δήλωσε ο Βόλκοφ στο CNN.

«Ο Μαξιμίσιν ήξερε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο για την κατάσταση του Αλεξέι, οπότε δεν μπορώ να απορρίψω την πιθανότητα μιας αντικανονικής ενέργειας», πρόσθεσε.

«Ωστόσο, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ρωσίας είναι πολύ φτωχό και δεν είναι ασυνήθιστο για τους γιατρούς της ηλικίας του να ξαφνικά πεθαίνουν. Αμφιβάλλω ότι θα υπάρξει έρευνα για το θάνατό του» συνέχισε ο Βόλκοφ.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν προκύπτουν αποδείξεις για κάποια «αντικανονική ενέργεια».

Ωστόσο, οι θάνατοι Ρώσων ιατρών πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένων πολλών καταγγελλόντων, έχει γίνει αιτία πολιτικής κόντρας στη χώρα εν μέσω πανδημίας.

Ο Υπουργός Υγείας της περιοχής του Ομσκ δήλωσε ότι ο Μαξιμίσιν εργαζόταν στο νοσοκομείο για 28 χρόνια και είχε σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή