Σαλμάν Ρούσντι, Μάργκαρετ Άτγουντ και 1.000 συγγραφείς καταδικάζουν την εισβολή στην Ουκρανία

«Να υποστηρίξουμε τους συγγραφείς, τους δημοσιογράφους, τους καλλιτέχνες και τον ουκρανικό λαό, που ζουν τις πιο σκοτεινές τους ώρες».
Μάργκαρετ Άτγουντ
Μάργκαρετ Άτγουντ
Ralph Orlowski via Reuters

Περισσότεροι από 1.000 συγγραφείς από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός Σαλμάν Ρούσντι, η Καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ, τρεις βραβευμένοι με Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Τούρκος Ορχάν Παμούκ, η Λευκορωσίδα Σβετλάνα Αλεξίεβιτς και η Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ, ο Αμερικανός Τζόναθαν Φράνζεν, ο Ιρλανδός Κολμ Τόιμπιν, η τουρκικής καταγωγής Ελίφ Σαφάκ, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία και ζήτησαν να σταματήσει η εισβολή.

Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε από την παγκόσμια ένωση συγγραφέων PEN International, η οποία απευθύνεται στους Ουκρανούς συναδέλφους τους, οι συγγραφείς δηλώνουν «συγκλονισμένοι από τη βία που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον της Ουκρανίας» και «καλούν επειγόντως να σταματήσει η αιματοχυσία».

«Είμαστε ενωμένοι στην καταδίκη ενός παράλογου πολέμου, που προκλήθηκε από την άρνηση του προέδρου Πούτιν να δεχθεί το δικαίωμα του ουκρανικού λαού να συζητήσει τη μελλοντική του κατεύθυνση και την ιστορία του χωρίς την παρέμβαση της Μόσχας», γράφουν στην ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε επίσης στα ρωσικά και τα ουκρανικά.

«Είμαστε ενωμένοι για να υποστηρίξουμε τους συγγραφείς, τους δημοσιογράφους, τους καλλιτέχνες και όλον τον ουκρανικό λαό, που ζουν τις πιο σκοτεινές τους ώρες», προσθέτουν οι σημαντικοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων είναι η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης και η Ρωσίδα μυθιστοριογράφος Λιουντμίλα Ουλίτσκαγια.

«Όλα τα άτομα έχουν δικαίωμα στην ειρήνη, στην ελεύθερη έκφραση και στην ελεύθερη συνάθροιση. Ο πόλεμος του Πούτιν είναι μια επίθεση στη δημοκρατία και την ελευθερία όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε όλο τον κόσμο… Δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερη και ασφαλής Ευρώπη χωρίς μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία. Πρέπει να επικρατήσει η ειρήνη»

Η συγγραφέας του «The Handmaid’s Tale» Μάργκαρετ Άτγουντ μοιράστηκε στο Twitter φωτογραφία της από συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τορόντο για τη ρωσική εισβολή, στην οποία εικονίζεται να κρατά τη σημαία της Ουκρανίας. «Χιλιάδες στη συγκέντρωση για την Ουκρανία στο Τορόντο. Χαίρομαι που ακούω τα πολιτικά κόμματα του Καναδά να συμφωνούν μία φορά και να υποστηρίζουν την Ουκρανία», έγραψε στο μήνυμα της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Guardian