Σαγκάη: Εβαλαν «νεκρό» ηλικιωμένο σε σακούλα διακομιδής πτωμάτων ενώ ήταν ζωντανός

Ξεφεύγει η κατάσταση στην Κίνα.
Sirachai Arunrugstichai via Getty Images

Οι αρχές στην Κίνα απέλυσαν τέσσερις αξιωματούχους αφού ένας ηλικιωμένος ασθενής από οίκο ευγηρίας στη Σαγκάη θεωρήθηκε εσφαλμένα ότι ήταν νεκρός και φορτώθηκε σε νεκροφόρα.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες που δείχνουν δείχνουν εργαζόμενους σε νεκροτομείο να τοποθετούν την σακούλα διακομιδής πτωμάτων σε ένα όχημα.

Οι υπάλληλοι φαίνονται μετά από λίγο να ανοίγουν την σακούλα ενώ κάποιος ακούγεται να λέει ότι ο ασθενής είναι ακόμα ζωντανός.

Το περιστατικό έχει πυροδοτήσει εκτεταμένη οργή στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αξιωματούχοι στην περιοχή Πουτούο της Σαγκάης επιβεβαίωσαν το περιστατικό αργά τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι ο ασθενής έχει μεταφερθεί νοσοκομείο και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Οι αρχές της περιοχής δήλωσαν ότι πέντε αξιωματούχοι και ένας γιατρός βρίσκονται υπό έρευνα.

Τέσσερις αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής διευθυντής του τοπικού γραφείου αστικών υποθέσεων και ο διευθυντής του οίκου φροντίδας, απολύθηκαν ενώ σε έναν γιατρό αφαιρέθηκε και η άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Η Σαγκάη, η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας με σχεδόν 25 εκατομμύρια κατοίκους, βρίσκεται στην έκτη εβδομάδα ενός πολύ σκληρού lockdown, που στοχεύει στον περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού μετά την εκτόξευσή τους τον περασμένο Μάρτιο.

Στους περισσότερους ανθρώπους εξακολουθεί να απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για οποιονδήποτε λόγο. Οι μολυσμένοι από την Covid και οι στενές επαφές τους αναγκάζονται να μένουν κλεισμένοι σε ένα κρατικό κέντρο καραντίνας.

Η Κίνα είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα έθνη παγκοσμίως που συνεχίζει να δεσμεύεται στην εξάλειψη της Covid, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου που προσπαθεί να ζήσει με τον ιό.

Αλλά αυτή η πολιτική «μηδενικής Covid» έχει αμφισβητηθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες με την εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον.

(με πληροφορίες από BBC, CNN)