Σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, προ του κινδύνου διακοπής παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Σε αγώνα δρόμου η Ευρώπη, προκειμένου να συμπληρώσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο, πριν έρθει ο χειμώνας.
via Associated Press

Σήμερα αναμένεται να καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, προκειμένου μέσα στους επόμενους μήνες να περιοριστεί η ζήτηση φυσικού αερίου, αλλά και να σταλεί ένα προειδοποιητικό μήνυμα στις χώρες-μέλη, ότι χωρίς άμεσες και ουσιαστικές περικοπές, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα εφοδιασμού σε καύσιμα το χειμώνα, στην περίπτωση που η Ρωσία κόψει την παροχή φυσικού αερίου.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να συμπληρώσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο πριν από το χειμώνα. Παράλληλα, πρόκληση αποτελεί για την Ευρώπη η οργάνωση ενός εφεδρικού συστήματος εφοδιασμού, στην περίπτωση που η Μόσχα περικόψει περαιτέρω την παροχή φυσικού αερίου, σε αντίποινα για την υποστήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία

σε ό,τι αφορά τον πόλεμο με την Ρωσία.

Η ρωσική Gazprom έχει σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου προς μερικές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο, ο εν λόγω αποκλεισμός να διευρυνθεί στο πλαίσιο των μειώσεων παροχής φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παροτρύνει τις χώρες να λάβουν μέτρα, ακόμη και απέναντι σε ένα τέτοιο σενάριο, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Ένα προσχέδιο των ευρωπαϊκών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το Reuters, θα προτείνει έναν εθελοντικό στόχο για τις ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να μειώσουν τη ζήτηση του φυσικού αερίου μέσα στο επόμενο οκτάμηνο. Η εφαρμογή του σχεδίου θα καταστεί υποχρεωτική στην περίπτωση που η Ευρώπη βρεθεί αντιμέτωπη με μία έκτακτη ανάγκη, αναφορικά με το φυσικό αέριο.

Η συγκεκριμένη πρόταση, απαιτείται να εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη για τη διαμόρφωση των δικών τους ενεργειακών πολιτικών.

«Πρόκειται για μία σύσταση, που αφορά όλους τους δημόσιους φορείς, τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά, τους ιδιοκτήτες κτιρίων δημοσίας χρήσης, τους προμηθευτές ενέργειας και προειδοποιεί την ανάγκη άμεσης λήψης έκτακτων και δραστικών μέτρων εξοικονόμησης φυσικού αερίου », αναφέρει το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ίδιο προσχέδιο, προτείνει μέτρα τα οποία μπορούν να λάβουν οι κυβερνήσεις, ενεργοποιώντας οικονομικά κίνητρα για τις εταιρίες που θα περιορίσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, καθώς και μέσω της χρήσης κρατικής βοήθειας για την ενθάρρυνση των βιομηχανιών και των ενεργειακών σταθμών, ώστε να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά καύσιμα, αλλά και της υλοποίησης εκστρατειών ενημέρωσης, προκειμένου να πειστούν οι καταναλωτές για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τόσο για την θέρμανση, όσο και για την ψύξη.

Δημοφιλή