Σε αναζήτηση 300 κλινών Covid από ιδιωτικές κλινικές. Διακοπή σύμβασης με ΕΟΠΥ σε όσες αρνηθούν

Το σχέδιο του Υπ.Υγείας αφορά την ενίσχυση των νοσοκομείων της Αθήνας όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα.
via Associated Press

Με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού να καταγράφουν συνεχής και αλματώδη αύξηση σε καθημερινή βάση από τις 27 Δεκεμβρίου και σπάζοντας μέσα σε λίγα 24ωρα το ψυχολογικό κυρίως όριο των 10.000 και τελικά τώρα των 40.000 μολύνσεων, η κυβέρνηση ενεργοποιεί από την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου το επικαιροποιημένο σχέδιο συνεργασίας του Yπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές.

Στόχος αυτού η ενίσχυση του ΕΣΥ στην Αθήνα μπροστά στη συρροή λοιμώξεων λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον με επιπλέον τουλάχιστον 300 απλές κλίνες νοσηλείας για περιστατικά Covid-19.

Σημειώνεται πως στην Αττική καταγράφεται πάνω από το 1/3 των νέων κρουσμάτων πανελλαδικά και μόνο στην Αθήνα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο πάνω από 5.500.

Αυτό καθώς ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών είναι ήδη αρκετά υψηλός, αφετέρου με έναν τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων νομοτελειακά περισσότεροι άνθρωποι θα χρειαστούν νοσηλεία. Επιπροσθέτως, είναι λογικό οι αρχές να αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων και άρα και νοσηλειών μετά και την Πρωτοχρονιά.

covid19.gov.gr
covid19.gov.gr
covid19.gov.gr
covid19.gov.gr
covid19.gov.gr
covid19.gov.gr

Η κορύφωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, εκτιμάται να λάβει χώρα κοντά στις 19-20 Ιανουαρίου, με πάνω από 60.000 με 65.000 μολύνσεις κατά μέσο όρο.

Ήδη το ΕΣΥ, όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, ενισχύεται από τις ιδιωτικές κλινικές με το σύνολο των κλινών ΜΕΘ, με την αρωγή σε διαχείριση περιστατικών και στις περιοχές όπου υπήρξε ανάγκη στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία με ένταξη σε αυτό άνω των 700 απλών κλινών για διαχείριση Covid και non-Covid περιστατικών από ιδιώτες.

Η μέχρι στιγμής ανταπόκριση των ιδιωτικών κλινικών είναι απολύτως συμβατή με όσα έχει ζητήσει το Υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, στις λίγες ιδιωτικές κλινικές που θα δηλώσουν αδυναμία να ανταποκριθούν στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα και δεν θα συμμετάσχουν, με απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη θα καταγγελθεί η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν υπάρχει λόγος να διατηρείται σύμβαση με κλινικές που αδυνατούν να συμβάλλουν στην παρούσα συγκυρία με διαχείριση και Covid περιστατικών.

Δημοφιλή