Σε νέα Ισπανική Γρίπη μπορεί να εξελιχθεί ο κορονοϊός, λέει ο Φαούτσι - 3,5 εκατ. τα κρούσματα στις ΗΠΑ

Τα 2 εκατ. πλησιάζει η Βραζιλία και το 1 εκατ. η Ινδία.
"Η Φρίντα εν καιρώ πανδημίας", του Χούλιο Αφέρα, Μεξικό.
"Η Φρίντα εν καιρώ πανδημίας", του Χούλιο Αφέρα, Μεξικό.
PEDRO PARDO via Getty Images

Με τις ΗΠΑ να έχουν ξεπεράσει τα 3,5 εκατ. κρούσματα, τη Βραζιλία να πλησιάζει τα 2 εκατ. και την Ινδία το 1 εκατ. συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας κορονοϊού στον πλανήτη.

Μετά δε από τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει κατά πολύ, ήρθε και η δήλωση του κορυφαίου ειδικού επί του θέματος στις ΗΠΑ, Αντονι Φαουτσι. O διακεκριμένος ανοσολόγος είπε πως η πανδημία κορονοϊού μπορεί να εξελιχθεί τόσο άσχημα όσο η ισπανική γρίπη του 1918, την οποία αποκάλεσε ως ”μητέρα όλων των πανδημιών” αφού κόστισε τη ζωή σε 50εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο Τζωρτζτάουν στην Ουάσιγκτον επεσήμανε μάλιστα τον ρόλο των νέων ανθρώπων στην εξάπλωση της επιδημίας επισημαίνοντας πως πολλοί αψηφούν τον κίνδυνο βασιζόμενοι στα στατιστικά που δείχνουν ότι τα θύματα κορονοϊού είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Πολλοί νέοι, όπως είπε, μπορεί να προτιμούν ”να είναι εκεί έξω, και να πίνουν μια μαργαρίτα μέσα στο πλήθος” αλλά έλεγχος της εξάπλωσης σημαίνει ”πως δεν αφήνεις τον εαυτό σου να μολυνθεί και δεν μεταδίδεις τον ιό στους άλλους”. «Το λέω αυτό επειδή ανησυχώ, δεν κατηγορώ κανέναν, οι άνθρωποι δεν το κάνουν με κακές προθέσεις. Δεν σημαίνει ότι είναι μέρος του προβλήματος ενεργά, αλλά ακούσια ναι, είναι μέρος του προβλήματος”.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 13.462.873, οι νεκροί σε 581.317 ενώ έχουν αναρρώσει 7.852.445 και από τους υπόλοιπους ασθενείς οι 59.506 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Νεοσύλεκτοι στο Γουέστ Πόιντ, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Νεοσύλεκτοι στο Γουέστ Πόιντ, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
ASSOCIATED PRESS

Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων

(στην παρένθεση αναφέρεται η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων).

ΗΠΑ (1) - 139.143 νεκροί, 3.545.077 κρούσματα

Στα ύψη εκτινάχθηκε το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των νεκρών αφού έφθασαν τους 935 αντί 465 την προηγούμενη ημέρα ενώ υψηλός παράμεινε και ο αριθμός των κρουσμάτων που ανήλθαν σε 65.594.

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι “λάθος” για τις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες στην Καλιφόρνια, το Λος Άντζελες και το Σαν Ντιέγκο να κρατήσουν τα σχολεία τους κλειστά το φθινόπωρο. Ο πρόεδρος Τραμπ ασκεί πιέσεις για να λειτουργήσουν τα σχολεία το νέο σχολικό έτος, ακόμη και αν οι Πολιτείες σε παναμερικανικό επίπεδο καταγράφουν αύξηση στα περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό, ενώ μεγαλώνουν τα ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια της διεξαγωγής των μαθημάτων στις τάξεις με τη φυσική παρουσία των μαθητών.

Βραζιλία (2) - 74.262 νεκροί, 1.931.204 κρούσματα

Ξανά στη δεύτερη θέση παγκοσμίως με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων, μετά από λίγες ημέρες που είχε περάσει στην τρίτη. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πολύ μεγάλη αύξηση αφού οι νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις έφτασαν τις 43.245 έναντι 21.783 την προηγούμενη μέρα (δηλαδή υπερδιπλασιάστηκαν) ενώ πολύ μεγάλη είναι και η αύξηση των νέων θανάτων που ανήλθαν σε 1.341 έναντι 770.

Έλεγχοι στις φτωχογειτονιές το Μουμπάι, στην Ινδία.
Έλεγχοι στις φτωχογειτονιές το Μουμπάι, στην Ινδία.
ASSOCIATED PRESS

Ινδία (3)- 24.315 νεκροί, 937.487 κρούσματα

Και νέο ρεκόρ σε κρούσματα το τελευταίο 24ωρο με ακόμη 29.842 ενώ αν και αργά, αυξάνει και ο αριθμός των θανάτων που ανήλθαν σε 588.

Νότιος Αφρική (9) - 4.346 νεκροί, 298.292 κρούσματα

Τρίτη ημέρα μείωσης των νέων επιβεβαιωμένων φορέων του ιού αλλά και μεγάλη αύξηση- για τα δεδομένα της χώρας- του αριθμού των νεκρών. Συγκεκριμένα το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν ακόμη 10.496 και 174 αντίστοιχα.

Ρωσία (4) - 11.614 νεκροί, 739.947 κρούσματα

Καταγράφηκαν ακόμη 6.248 νέα κρούσματα χωρίς να καταγραφούν σημαντικές μεταβολές ωστόσο αυξήθηκε αισθητά ο αριθμός των θανάτων σε 175 από 104.

Νέα εξάρτηση για τους στρατιώτες στην Κολομβία που έχουν αναλάβει τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για την πανδημία στην Μπογκοτά.
Νέα εξάρτηση για τους στρατιώτες στην Κολομβία που έχουν αναλάβει τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για την πανδημία στην Μπογκοτά.
ASSOCIATED PRESS

Κολομβία (19) - 5.625 νεκροί, 159.898 κρούσματα

Σημαντική αύξηση σε νέα κρούσματα και νεκρούς το τελευταίο 24ωρο με τις αρχές να ανακοινώνουν 5.621 και 170 αντίστοιχα.

Μεξικό (7) - 36.327 νεκροί, 311.486 κρούσματα

Σημαντική αύξηση των νέων θανάτων που έφθασαν τους 836 ενώ καταγράφηκε οριακή αύξηση του νέων κρουσμάτων, καθώς καταγράφηκαν ακόμη 7.051.

Περού (5) - 12.229 νεκροί, 333.867 κρούσματα

Χωρίς σημαντικές μεταβολές η εικόνα στη χώρα. Εντοπίστηκαν ακόμη 3.744 νέες περιπτώσεις επιβεβαιωμένων φορέων του ιού και ανακοινώθηκαν 175 νέοι θάνατοι.

Περιμένοντας να ακούσουν τα αποτελέσματα του τεστ σε μια γειτονιά στη Λίμα του Περού.
Περιμένοντας να ακούσουν τα αποτελέσματα του τεστ σε μια γειτονιά στη Λίμα του Περού.
ASSOCIATED PRESS

Αργεντινή (21) - 1.986 νεκροί, 106.910 κρούσματα

Αύξηση το αριθμού νέων κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα με τι αρχές να ανακοινώνουν 3.645 και 65 το τελευταίο 24ωρο.

Μπαγκλαντές (17) - 2.424 νεκροί, 190.057 κρούσματα

Χωρίς σημαντική μεταβολή ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που έφτασαν τους 3.163 ενώ μειώθηκαν οι νέοι θάνατοι σε 33.

Ασθενής με κορονοϊό σε νοσοκομείο του Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή.
Ασθενής με κορονοϊό σε νοσοκομείο του Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή.
ASSOCIATED PRESS

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Ηνωμένο Βασίλειο: Ενδέχεται σύντομα να συστήσει στους πολίτες του να φορούν μάσκες προσώπου σε όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων και άλλων χώρων εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Telegraph.” Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν αρχίσει ιδιωτικές συζητήσεις με ομάδες που εκπροσωπούν μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς οι υπουργοί ετοιμάζουν έναν “οδικό χάρτη” ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID-19, ανέφερε το ίδιο δημοσίευμα.

Ιαπωνία: Οι αρχές στο Τόκιο ετοιμάζονται να αυξήσουν στην τέταρτη — την υψηλότερη — κλίμακα το επίπεδο συναγερμού, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων που πλησίασαν το θλιβερό ρεκόρ την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Οι μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασαν τις 200 ημερησίως τις τέσσερις από τις τελευταίες έξι ημέρες και άγγιξαν το ρεκόρ των 243 κρουσμάτων την Παρασκευή. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ακόμη 36 κρούσματα μόλυνσης στο Στρατόπεδο Χάνσεν, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη νήσο να φθάνουν τους 136, μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Το ξέσπασμα αποκαλύφθηκε το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας την οργή του κυβερνήτη της νομαρχίας Οκινάουα, ο οποίος αμφισβήτησε τα μέτρα πρόληψης τα οποία εφαρμόζονται από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Δημοφιλή