CULTURE
13/10/2021 15:03 EEST

Συλλυπητήριο μήνυμα του Μουσείου Ακρόπολης, για την απώλεια της αρχαιολόγου Έβης Τουλούπα

Είχε πυκνό και πολυσχιδές έργο.

Mlenny via Getty Images

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια της αρχαιολόγου Έβης Τουλούπα, εξέδωσε σήμερα το ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης.

″Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Ακρόπολης εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια της αρχαιολόγου Έβης Τουλούπα, επίτιμης εφόρου της Ακρόπολης, ιδρύτριας και επίτιμης προέδρου της Ένωσης Φίλων Ακροπόλεως. Η βαθιά της αφοσίωση στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, την οποία υπηρέτησε από τα Ιόνια νησιά και την Ήπειρο έως την Εύβοια και την Ακρόπολη, με πρωτοπόρες δράσεις, απετέλεσε και θα αποτελεί πάντοτε φωτεινό παράδειγμα για όλους μας” σημειώνει στο μήνυμά του το ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης.

Μικρό βιογραφικό 

Η Έβη (”Παρασκευή”, το οποίο η μητέρα της ως δημοτικίστρια έγραφε με ”β”) Στασινοπούλου γεννήθηκε στις 8.7.1924 στην Αθήνα και φοίτησε στη Γερμανική Σχολή από το 1936 έως το 1942. Συμμαθήτριές της ήταν η Βεατρίκη Δημητριάδου, η Δήμητρα Καρβελά, αλλά και η Νίκη Γουλανδρή, που παρακολουθούσε το γερμανικό τμήμα. Αμέσως μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε στο νηπιαγωγείο της σχολής και παράλληλα οργάνωνε και πρόσφερε συσσίτιο, αφού παρότι είχε γραφτεί στο Πανεπιστήμιο οι Ανώτατες Σχολές ήταν κλειστές. Σπούδασε αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και το 1950, με το τέλος των σπουδών της εργάσθηκε ως καθηγήτρια στην ιδιωτική σχολή ”Αθήναιον”, αφού ο αρχαιολογικός κλάδος ήταν τότε κλειστός για τις γυναίκες. Από το 1953 έως το 1954 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Ρώμη και το 1955 ξεκίνησε να εργάζεται ως επιστημονική βοηθός στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στον αποκιβωτισμό (επανέκθεση των αρχαιοτήτων) και ως επιμελήτρια της Συλλογής Χαλκών (1965-1973) έχοντας στο μεταξύ προσληφθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Υπηρέτησε ως επιμελήτρια αρχαιοτήτων Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα και στη Βοιωτία, όπου ανέσκαψε το ανάκτορο του Κάδμου και οργάνωσε το Μουσείο στη Θήβα. Στην Εύβοια ανέσκαψε το Ηρώο στο Λευκαντί και αναδιοργάνωσε το Μουσείο της Σκύρου.

Το 1962 παντρεύτηκε τον Δημήτριο Τουλούπα, δικηγόρο και πολιτευτή από την Ευρυτανία, ο οποίος εκτοπίστηκε και φυλακίστηκε στην περίοδο της Δικτατορίας και σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1978.

Το 1979 έμεινε στο Βερολίνο ως υπότροφος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και κάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές εργαζόμενη πάνω στο θέμα που την απασχολούσε από παλιά, τα γλυπτά του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα (Ερέτρια) και που παρουσίασε το 1982 ως διατριβή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, χρονιά που θα της ανατέθηκε η διεύθυνση της Α′ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Έτσι συνεργάστηκε με τους μηχανικούς, που είχαν αναλάβει τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη και έπεισε την Υπουργό Μελίνα Μερκούρη για την αποκατάσταση του κτηρίου Weiler στο οικόπεδο Μακρυγιάννη και τη χρησιμοποίησή του ως Κέντρου Μελετών της Ακρόπολης.

Συνταξιοδοτήθηκε στις 31.12.89 αλλά δεν έπαψε να μετέχει στα Συμβούλια της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως και του Οργανισμού Ανεγέρσεως Νέου Μουσείου Ακροπόλεως δίνοντας παράλληλα διαλέξεις. Το 2004 κυκλοφόρησε το βιβλίο ”Από την Πνύκα στο Παγκράτι”, μία επιλογή από τις επιφυλλίδες που δημοσίευσε στην εφημερίδα ”Τα Νέα” από το 1990 έως το 2000.

ΠΗΓΗ βιογραφικού: Σύλλογος Αποφοίτων Γερμανικής Σχολής Αθηνών