ΔΙΕΘΝΕΣ
16/07/2018 17:41 EEST | Updated 16/07/2018 17:47 EEST

Συμβολική διαμαρτυρία: «Έγκυες Τραμπ» διαδηλώνουν στο Ελσίνκι ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ

Ints Kalnins / Reuters

Ήταν μια από τις πιο ασυνήθιστες και ευφάνταστες διαδηλώσεις εναντίον της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Εκατοντάδες ακτιβιστές, με αφορμή τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν διαδήλωσαν για τα δικαιώματα των γυναικών, των μεταναστών, των ομοφυλοφίλων, και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα συμβολική σχετικά με την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ να μην προχωρά το θέμα των αμβλώσεων, πολλές δεκάδες «έγκυες Τραμπ», ντυμένες στα ροζ, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Ελσίνκι, για να διαμαρτυρηθούν.

Ειδικότερα,  διαδηλώτριες κατήγγειλαν τον αποκαλούμενο «Κανόνα της φίμωσης» των μη κυβερνητικών οργανισμών, τον οποία επανέφερε ο Τραμπ το 2017. Ο κανόνας αυτός υποχρεώνει τα μη κυβερνητικά ιδρύματα που λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση να μην πραγματοποιούν αμβλώσεις, ούτε «να προωθούν την άμβλωση ως μέθοδο οικογενειακού προγραμματισμού στο εξωτερικό».

Ο κανόνας αυτός δεν επηρεάζει τις υπηρεσίες που προσφέρονται εντός των ΗΠΑ στις γυναίκες, αλλά έχει επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου λειτουργούν αυτές οι οργανώσεις και όπου οι πόροι και οι ιατρικές εγκαταστάσεις είναι ήδη περιορισμένοι.

 

Lehtikuva Lehtikuva / Reuters

Οι γυναίκες που διαδήλωσαν σήμερα στο Ελσίνκι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, φορούσαν μάσκες του Τραμπ και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Ο κανόνας της φίμωσης σκοτώνει τις γυναίκες» και «Εμένα με νοιάζει, εσένα;». αφορμώμενο από το τζάκετ της Μελάνια Τραμπ «I really don’t care, do u? που φορούσε κατά την επίσκεψή της σε κέντρο φιλοξενίας παιδιών. 

 

Leonhard Foeger / Reuters

Μεταξύ άλλων, ακούστηκαν τα συνθήματα «Κάντε σάουνες, όχι πόλεμο» και «Φασίστες πηγαίνετε σπίτι». 

 

Lehtikuva Lehtikuva / Reuters

«Εδώ γιορτάζουμε το ελεύθερο πνεύμα του Ελσίνκι», αναφέρει ο 50χρονος Timo Heikkinen. «Καλωσορίζουμε όλους όσους σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα,τη δημοκρατία και δεν δημοσιεύουν Fake News», συμπληρώνει. 

Ints Kalnins / Reuters
Ints Kalnins / Reuters
Ints Kalnins / Reuters
Ints Kalnins / Reuters
Ints Kalnins / Reuters

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Tamba Bay Times )