Συνάντηση Φον ντερ Λάιεν με τους αγρότες - δρομολογούνται μέτρα υπέρ των αγροτών

«Ακούμε τους Ευρωπαίους αγρότες. Μπορούν να υπολογίζουν στην ευρωπαϊκή υποστήριξη»
via Associated Press

Συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες πραγματοποιεί η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της ένωσης ευρωπαϊκών συνδικάτων Copa-Cogeca με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, συνοδεύτηκε με μια ανάρτηση στο Χ (πρώην τουίτερ) της Φον ντερ Λάιεν στην οποία τονίζει.

«Ακούμε τους Ευρωπαίους αγρότες. Μπορούν να υπολογίζουν στην ευρωπαϊκή υποστήριξη. Αντιμετωπίζουμε τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις. Θα συνεργαστούμε με τη Βελγική προεδρία για τη μείωση του διοικητικού φόρτου. Και θα αντιμετωπίσουμε τις διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας στο πλαίσιο του στρατηγικού μας διαλόγου».

Λίγο νωρίτερα η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα των αγροτών στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.

Επιπλέον είπε πως για να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος (γραφειοκρατικά και άλλα διαδικαστικά εμπόδια στην διεκδίκηση και εκταμίευση κονδυλίων) για τους αγρότες, η Επιτροπή μαζί με τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα εργαστούν πάνω σε μια πρόταση που θα συζητηθεί στο επόμενο Γεωργικό Συμβούλιο της ΕΕ (προγραμματίζεται για τις 26 Φεβρουαρίου).

Σημειώνεται ότι το αγροτικό ζήτημα δεν περιλαμβανόταν στην ατζέντα της συνόδου μέχρι και την άφιξη των αγροτών στις Βρυξέλλες, τον αποκλεισμό της πρωτεύουσας και των επεισοδίων που σημειώθηκαν.

Ετσι, έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, η αγροτική πολιτική συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα και μάλιστα στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου συμπεριλήφθηκε και σύντομη παράγραφος στην οποία αναφέρεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συζήτησε τις προκλήσεις στον αγροτικό τομέα και τις ανησυχίες που ήγειραν οι γεωργοί». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προστίθεται, καλεί το Συμβούλιο και την Κομισιόν να προχωρήσουν με τις απαραίτητες εργασίες.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο αγροτικό ζήτημα, τονίζοντας τον «ουσιαστικό ρόλο» των αγροτών στην οικονομία και την οικονομία της Ευρώπης.

«Η εργασία τους συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επισιτιστική μας ασφάλεια και μάλιστα στον τρόπο ζωής μας. Είναι βασικοί παράγοντες για τη διασφάλιση της αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων. Ζουν με τη φύση και από τη φύση», ανέφερε η πρόερος της Επιτροπής και υπογράμμισε, επίσης, ότι η παραγωγικότητα στην ΕΕ βελτιώθηκε κατά 13% χάρη στις προσπάθειες των αγροτών οι οποίοι συμβάλουν θετικά και στο εξωτερικό εμπόριο της ΕΕ.

«Οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή στήριξη», δήλωσε στη συνέχεια η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής διαθέτει περίπου 390 δισεκ. ευρώ. Αυτός είναι σχεδόν το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη γεωργία, και μόνο το 2023, η Ευρώπη παρείχε έκτακτη βοήθεια άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Υπενθύμισε την πρόταση της Επιτροπής για ευελιξία στους αγρότες σχετικά με την αγρανάπαυση και την προστασία των ευρωπαϊκών προϊόντων από τις εισαγωγές πουλερικών, αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία.με το στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδδα η ΕΕ με εκπροσώπους των αγροτών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και ΜΚΟ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι στόχος είναι να χαραχθεί ένας οδικός χάρτης για να επιτευχθούν «οι κοινοί μας στόχοι» με στόχο την κλιματική ουδετερότητα ως το 2050. Οι απαντήσεις θα δοθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και θα τροφοδοτήσουν το πρόγραμμα της επόμενης θητείας της Επιτροπής.

Δημοφιλή