ΔΙΕΘΝΕΣ
21/09/2019 16:38 EEST | Updated 21/09/2019 20:45 EEST

«Σύννεφα πολέμου» στον Περσικό Κόλπο: Το Ιράν απαντά στην αποστολή δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή

Το Ιράν προειδοποιεί πως θα καταστρέψει οποιονδήποτε επιτιθέμενο μετά από αμερικανικές ανακοινώσεις περί αποστολής δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία.

Hamad I Mohammed / Reuters

Το Ιράν είναι έτοιμο να καταστρέψει οποιονδήποτε εκτοξεύσει επίθεση εναντίον του, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, εν μέσω αμερικανικών ανακοινώσεων περί αποστολής δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία, στον απόηχο των επιθέσεων κατά σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

«Να είστε προσεκτικοί, η περιορισμένη επιθετικότητα δεν θα παραμείνει περιορισμένη. Θα κυνηγήσουμε οποιονδήποτε επιτιθέμενο» δήλωσε ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, στην κρατική τηλεόραση. «Θα επιδιώξουμε τιμωρία και θα συνεχίσουμε μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή οποιουδήποτε επιτιθέμενου».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ενέκρινε την Παρασκευή την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων προς ενίσχυση των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών αμυνών της Σαουδικής Αραβίας μετά τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβριου, οι οποίες αποδίδονται στο Ιράν- κάτι που η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά. Την ευθύνη για την επίθεση έχουν αναλάβει οι Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν και μάχονται κατά ενός στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στον πολυετή εμφύλιο στη χώρα.

Ο Αμιραλί Χατζιζαντέχ, ο οποίος ηγείται των αεροδιαστημικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, είπε πως οποιαδήποτε επίθεση κατά του Ιράν θα δεχτεί «συντριπτική απάντηση», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Επ΄σιης, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αποδοκίμασε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας ως μια προσπάθεια να χάσουν οι απλοί Ιρανοί την πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα, κάνοντας λόγο για μια κίνηση που δείχνει την «απελπισία» των ΗΠΑ.

 

H Σαουδική Αραβία, από πλευράς της, υποστήριξε ότι θα απαντήσει «με απαραίτητα μέτρα» στις επιθέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, τόνισε πως τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ιρανικά και ότι η Σ. Αραβία είναι σε διαβούλευση με τους συμμάχους της, προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας. Όπως επανέλαβε, οι επιθέσεις κατά των εγκαταστάσεων στο Αμπκαΐκ και του Κουραΐς είχαν προέλθει από βόρεια και όχι από την Υεμένη- ωστόσο δεν υπέδειξε συγκεκριμένη τοποθεσία. 

Οι ΗΠΑ επέβαλαν την Παρασκευή επιπλέον κυρώσεις, με στόχο την κεντρική τράπεζα του Ιράν, που έχει ήδη δεχτεί αμερικανικές κυρώσεις, το Ταμείο Εθνικής Ανάπτυξης του Ιράν και μια εταιρεία για την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως χρησιμοποιείται για να αποκρύπτει κινήσεις κεφαλαίων για αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού.

Όσον αφορά στην αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία που ενέκρινε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή, το Πεντάγωνο υποστήριξε ότι δεν θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων και θα είναι κυρίως αμυντικού χαρακτήρα. Επίσης, παρουσιάστηκαν σχέδια για την επιτάχυνση της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως σημειώνει το Reuters, εκ πρώτης όψεως η ανακοίνωση του Πενταγώνου φαίνεται προς το παρόν να απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσης απόφασης για επιθέσεις αντιποίνων σε βάρος του Ιράν. Από πλευράς του ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή πως εκτιμά ότι η στάση αυτοσυγκράτησής του μέχρι τώρα δείχνει δύναμη. «Θα ήταν το πιο εύκολο πράγμα που θα μπορούσα να κάνω- “εντάξει, προχωρήστε, χτυπήστε 15 διαφορετικά μεγάλα πράγματα στο Ιράν”...αλλά δεν επιδιώκω να κάνω αυτό, αν μπορώ» είπε σε δημοσιογράφους. Επίσης, ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, υπογράμμισε πως η απόφαση αποστολής δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία είχε «αμυντικό χαρακτήρα», δεδομένου πως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ ζήτησαν στρατιωτική βοήθεια. Όπως τόνισε, οι αμερικανικές δυνάμεις θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής/ αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ θα επιταχυνθεί η παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στις χώρες.

Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η αποστολή δυνάμεων στην περιοχή να προκαλέσει περισσότερο το Ιράν, με αποτέλεσμα μια πιθανή κλιμάκωση.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Sponsored Post