Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Σημαντικές συναντήσεις Μητσοτάκη με Ερντογάν, Μακρόν και Σολτς

Κομβικής σημασίας διμερείς επαφές του πρωθυπουργού στο Βίλνιους.
Eurokinissi

Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ξεκίνησε χθες, Τρίτη (11/7) στον απόηχο της σημαντικής εξέλιξης με την συναίνεση της Τουρκίας στο αίτημα ένταξης της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, μετά τη τριμερή συνάντηση Στόλτενμπεργκ, Κρίστενσον και Ερντογάν.

Στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η συμμετοχή στην ιστορική –όπως αποδείχθηκε μετά τις εξελίξεις με την Τουρκία και τη Σουηδία- Σύνοδο Κορυφής, του δίνει την ευκαιρία για μία σειρά από συναντήσεις με ξένους ηγέτες.

Ένα από θα θέματα που θα συζητήσουν Μητσοτάκης - Ράμα είναι και αυτό του Φρέντι Μπελέρη
Ένα από θα θέματα που θα συζητήσουν Μητσοτάκης - Ράμα είναι και αυτό του Φρέντι Μπελέρη
Eurokinissi

Οι ελληνικές θέσεις ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

Την Τετάρτη (12/7) στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κυριαρχεί η συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και στην συνάντηση που θα έχει αύριο με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Την Τετάρτη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους
Την Τετάρτη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους
Eurokinissi

Ο Κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι μπορεί να γίνει ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας και ότι «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε διαρκές κλίμα έντασης». Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπάρχουν προφανώς σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, «μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και πριν από την συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αυτές οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι οι πρώτες που γίνονται μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και «αποτελούν ευκαιρία για μια συνολική ανταλλαγή απόψεων για θέματα της ευρωπαϊκής και διμερούς ατζέντας».

Προγραμματισμένες είναι, επίσης, συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογο του από τη Βόρεια Μακεδονία Ντίμιταρ Κοβατσεφσκι καθώς και με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.

Μία από τις προγραμματισμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού είναι και αυτή με τον Εμανουέλ Μακρόν
Μία από τις προγραμματισμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού είναι και αυτή με τον Εμανουέλ Μακρόν
Eurokinissi

Η συνάντηση με τον Εντι Ράμα

Εξαιρετικά σημαντική ήταν η συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας σκιάζονται από την κρίση που προκάλεσε η σύλληψη και φυλάκιση του εκλεγμένου πλέον δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, από την αλβανική κυβέρνηση

Ο Ελληνας πρωθυπουργός συζήτησε με τον Αλβανό ομόλογό του το θέμα Μπελέρη. Ο Κ.Μητσοτάκης έθεσε με έμφαση την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα, τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα κράτους Δικαίου στην Αλβανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύλληψη Μπελέρη, είχε στείλει αυστηρό μήνυμα στα Τίρανα τονίζοντας ότι «ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρώπη περνά μέσα από το σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».

Το πρόγραμμα και οι στόχοι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Σχετικά με τα της Συνόδου, στόχοι της είναι, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή των αποφάσεων της Μαδρίτης για την προσαρμογή της αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης της Συμμαχίας στο νέο περιβάλλον ασφαλείας που διαμορφώνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η αύξηση των πόρων που διατίθενται από τους Συμμάχους για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων τους, η μορφή που θα λάβει η συνέχιση της βοήθειας και ενίσχυσης της Ουκρανίας.

Χθες, Τρίτη, συζητήθηκαν από τους ηγέτες η μακροπρόθεσμη προσαρμογή της αμυντικής και αποτρεπτικής διάταξης, η αναθεώρηση Δέσμευσης Αμυντικών Επενδύσεων, η ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας και το είδος της στήριξης που θα της παρασχεθεί, καθώς και η ενδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ.

Σήμερα, Τετάρτη, στη δεύτερη συνεδρίαση, θα συμμετάσχει για την πρώτη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Θα συμμετάσχουν, ακόμη, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εταίροι Ασίας-Ειρηνικού (οι Πρόεδροι Ε. Συμβουλίου και Ε. Επιτροπής, οι εταίροι Ασίας-Ειρηνικού (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ν. Κορέα) και η Σουηδία (ως προσκεκλημένη αλλά πλέον, μετά το «ναι» της Τουρκίας, και ως χώρα προς ένταξη στο ΝΑΤΟ).

Δημοφιλή