ΣΥΡΙΖΑ: Ηχηρή αποχώρηση 51 συνδικαλιστών - «Ο Κασσελάκης διαλύει το κόμμα»

Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε το γάντι στους 11 της Νέας Αριστεράς.

Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσαν σήμερα 51 συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες αφήνοντας αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε το γάντι στους 11 της Νέας Αριστεράς λέγοντας ότι «η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ουσιαστικά επρόκειτο για είναι καρφί κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αλέξη Χαρίτση οι οποίοι όμως παράλληλα, απάρτιζαν το οικονομικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα.

Η δήλωση των 51 συνδικαλιστών

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση. Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος.

Αντί αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του «εσωτερικού εχθρού» και της «Πέμπτης Φάλαγγας». Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση. Είναι μια επώδυνη και διαλυτική διαδικασία που πλήττει όχι μόνο το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς, αλλά συνολικά τις προοδευτικές δυνάμεις και τη Δημοκρατία της χώρας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος.

Ένδειξη αυτής της παθογένειας είναι η παρέμβασή του στο Συνέδριο του ΣΕΒ όπου εμφανίστηκε υπερασπιστής του Κεφαλαίου ως εργαλείου κοινωνικής ευημερίας, υποστηρίζοντας ότι η Εργασία μπορεί να έχει συνεργατική και όχι ανταγωνιστική σχέση με το Κεφάλαιο. Είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή.

Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο αναγνωρίζουμε την ανάγκη και αναλαμβάνουμε την ευθύνη μιας αποφασιστικής τομής στην πορεία εκφυλισμού και απαξίωσης της Αριστεράς στη χώρα μας.

Αναγνωρίζουμε τις δικές μας ευθύνες στην ανοχή, στο όνομα της πολιτικής ενότητας, σε προβληματικά φαινόμενα που οδήγησαν στην κρίση του κόμματος, την ανοχή σε διχαστικές συμπεριφορές που τροφοδότησαν το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και απομάκρυναν από κοντά μας αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες.

Την ίδια στιγμή παραμένουμε περήφανοι για όσα καταφέραμε την περίοδο 2015-2019 με την πρώτη Αριστερή κυβέρνηση του τόπου με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το έργο να διασώσει την κοινωνική συνοχή μιας χρεωκοπημένης χώρας.

Κρατάμε από την πολύτιμη και δύσκολη αυτή μάχη τις μεγάλες τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, την εμφατική ενίσχυση του ΣΕΠΕ, την συνευθύνη των εργολάβων, το βάσιμο λόγο απόλυσης, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.

Και κυρίως κρατάμε την επίγνωση ότι η σύγχρονη Αριστερά είναι αυτή που συγκρούεται και σχεδιάζει, που μιλά συγκεκριμένα και αναλαμβάνει την ευθύνη της άσκησης πολιτικής, που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων στο σήμερα.
Εμείς, εκλεγμένοι συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, σήμερα αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το βήμα που κάνουμε εκκινεί από μια σκληρή παραδοχή. Η κατάσταση που έχει παγιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε, να υλοποιήσουμε και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα και το πολιτικό σχέδιο της Αριστεράς με βάση το οποίο διεκδικήσαμε την υποστήριξη και την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σήμερα όμως κάνουμε ένα βήμα που κοιτάει στο μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικά ισχυρή και προγραμματικά οραματική αριστερή προοδευτική αντιπολίτευση, που όχι μόνο θα αμφισβητεί την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και απαιτεί τολμηρά βήματα. Οι παλιές συνταγές έχουν δείξει τα όριά τους.

Μπορούμε να νικήσουμε. Έχει έρθει η ώρα για μια νέα πορεία για τη χώρα που θα στηρίζεται στα μεγάλα οράματα της Αριστεράς, στα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης, αλλά την ίδια στιγμή θα προωθεί αποφασιστικές τομές και προοδευτικές πολιτικές που δίνουν υπόσταση στο σύγχρονο περιεχόμενο της Δημοκρατίας: μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Μια κοινωνία ασφάλειας, συμπερίληψης και καλύτερης ζωής».

Κασσελάκης: Η μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποκλιθεί σε κανέναν

Ο Στέφανος Κασσελάκης σχολιάζοντας την «υπόκλιση» του Γ. Γεραπετρίτη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «ο κ. Γεραπετρίτης μού είναι συμπαθής αλλά δεν μπορείς να ψεύδεσαι λέγοντας ότι είναι δήθεν για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν το ίδιο έκανες στο αεροδρόμιο».

«Φανταστείτε να ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, η προπαγάνδα της κυβέρνησης θα μας είχε κάνει να πέσουμε. Η προπαγάνδα όμως τώρα το περνά με ψιλά γράμματα. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για την στάση του υπουργού. Δεν τιμά την Ελλάδα η στάση του κ. Γεραπετρίτη». Διαβεβαίωσε ότι «η μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται ποτέ να υποκλιθεί σε κανέναν» είπε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλία του τόνισε πως στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας «να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%».

«Η ελληνική κοινωνία δεν στηρίζει τις ελπίδες της στην κυβέρνηση της ΝΔ. Σε μια κυβέρνηση που επιβάλλει μιζέρια για τους πολλούς και υπερκέρδη για τους λίγους. Σε μια κυβέρνηση απροκάλυπτης διαφθοράς, που πολιτεύεται με αυταρχισμό και αδιαφάνεια. Σε μια κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η διαχείριση κάθε κρίσης με αμιγώς επικοινωνιακούς όρους. Δική μας, λοιπόν, αποστολή, ως σύγχρονη κυβερνώσα Αριστερά, είναι να γκρεμίσουμε νοοτροπίες και πολιτικές που έρχονται από πολύ παλιά και κρατάνε την Ελλάδα δεμένη σε ένα παρόν και μέλλον ανασφάλειας».

Η εικόνα της οικονομίας δεν είναι τόσο θετική

«Η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ όσον αφορά την αναλογία επενδύσεων προς ΑΕΠ, με απόκλιση 8,8% του ΑΕΠ από την ΕΕ και 8,7% από την Ευρωζώνη. Ετήσιο επενδυτικό κενό: 18 δισ. ευρώ.

Στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έχουμε απόκλιση 6% του ΑΕΠ από την Ευρωζώνη και 7,2% του ΑΕΠ από την ΕΕ (15 δισ. πίσω).
Στους μισθούς και τα ημερομίσθια η Ελλάδα έχει απόκλιση 10,2% του ΑΕΠ (20 δισ. ευρώ) από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Με το εισόδημά μας αγοράζουμε το 68% του όγκου των ίδιων αντικειμένων σε σύγκριση με τον μέσο Ευρωπαίο. Το 2022 στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ), η Ελλάδα είναι 24η από τις 27 χώρες στην ΕΕ. Και ταυτόχρονα, η χώρα μας είναι τρίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστά εργασιακού εκφοβισμού, του λεγόμενου mobbing, που βλάπτει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα των εργαζομένων, θέτει σε κίνδυνο την εργασία τους ή διαταράσσει το εργασιακό κλίμα.

Στις δαπάνες υγείας απαιτούνται επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ για τη σύγκλισή μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στις δαπάνες για την εκπαίδευση απαιτούνται 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ για τη σύγκλιση. Στις δαπάνες οικογένειας και παιδιών απαιτούνται 1,66 δισεκατομμύρια ευρώ για τη σύγκλιση. Στις δαπάνες για ασθένεια και αναπηρία απαιτούνται 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ για τη σύγκλιση.

Η Ελλάδα είναι ουραγός της ΕΕ στη στεγαστική πολιτική, καθώς διαθέτει πολύ λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ για τον σκοπό αυτό, ενώ η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία διαθέτουν το 2% του ΑΕΠ τους, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία το 1%. Είμαστε μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν διαθέτει καν κοινωνική κατοικία.
Ως προς το διαθέσιμο εισόδημα, η χώρα μας έχει 2,1% του ΑΕΠ διαφορά σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ».

Δημοφιλή