Χαλάζι έσπασε παρμπρίζ αυτοκινήτων στις Σέρρες, πτώσεις δένδρων στη Θεσσαλονίκη

Από τον καύσωνα στην κακοκαιρία.
.
.
ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ

Εντονη χαλαζόπτωση, με το χαλάζι ναι είναι σε μέγεθος καρυδιού, έπληξε το μεσημέρι της Πέμπτης την περιοχή της Λευκοθέας Σερρών.

Η χαλαζόπτωση κράτησε είκοσι λεπτά και προκάλεσε καταστροφές σε καλλιέργειες, έσπασε παρμπρίζ αυτοκινήτων και ηλιακούς θερμοσίφωνες στις στέγες των σπιτιών.

.
.
ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ

Ο πρόεδρος της Λευκοθέας Δημοσθένης Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών, είπε ότι η μεγαλύτερη ζημιά έγινε στα τριφύλλια, ενώ μικρότερη είναι η έκταση των ζημιών σε ηλιόσπορα και σιτάρια.

Προβλήματα στη Θεσσαλονίκη

Αλλαξε το σκηνικό του καιρού και στη Θεσσαλονίκη, με τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες να δίνουν τη θέση τους στη βροχή και τον δυνατό αέρα.

Λόγω των ανέμων, έπεσαν δέντρα σε Χαριλάου, Τούμπα, Καλαμαριά, αλλά και στην περιοχή των Αγίων Πάντων. Δέντρο που έπεσε στη Χαριλάου, προκάλεσε ζημιές σε τζαμαρία καφετέριας.

Χαλαζόπτωση σημειώθηκε στην Ασσηρο και στη Χρυσαυγή Λαγκαδά.

Εξάλλου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος υποστήριξης Κυκλοφορίας του ΟΣΕ Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Τούρτας δύο δέντρα που έπεσαν έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης και έξω από το Άδενδρο στο δήμο Χαλκηδόνος, είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσει η κυκλοφορία των τρένων από και προς την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Μεγάλες καταστροφές λόγω κακοκαιρίας στην Ξάνθη

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Χρόνου», ξεριζώθηκαν δένδρα και έπεσαν κολώνες ηλεκτροδότησης, μεταξύ άλλων καταστροφών.

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Χουβαρδάς ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook για τις καταστροφές: «Τα φαινόμενα πλέον εμφανίζονται υπερτοπικά. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Χρειαζόμαστε συστήματα nowcasting. Προφανώς τέτοιου είδους φαινόμενα μπορούν να “προβλεφθούν” με χρήση ραντάρ και συνδυαστικές τεχνολογίες δορυφόρων και μοντέλων πρόβλεψης».

Σύμφωνα με το Xanthipress, έντονες βροχοπτώσεις και χαλάζι έπληξαν ξανά τον Δήμο Τοπείρου, με αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές σε κύριες υποδομές, όπως δημοτικές οδούς, στο αγροτικό οδικό δίκτυο, σε αρδευτικά – αποστραγγιστικά κανάλια κ.α. Παράλληλα υπήρξαν μεγάλες καταστροφές καλλιεργειών σε διάφορες περιοχές.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)