Σερβία: Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεσμεύθηκε να μην αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο

«Οσο είμαι πρόεδρος, δεν θα υπογράψω, ούτε θα αποδεχθώ επίσημη ή άτυπη αναγνώριση του Κοσόβου και την ένταξη του Κοσόβου στα Ηνωμένα Εθνη»
via Associated Press

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δεσμεύθηκε να μην αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο, αφού αρνήθηκε να υπογράψει το σύμφωνο που προώθησε η Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο.

Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου συναντήθηκαν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες έπειτα από τις έντονες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμφωνήσουν επί σχεδίου που θέτει το πλαίσιο μίας εν δυνάμει εξομάλυνσης των σχέσεων και μίας «ντε φάκτο αναγνώρισης» του Κοσόβου από το Βελιγράδι.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων για το πράσινο φως που δόθηκε από τις δύο πλευρές σε μία συμφωνία αρχών, οι συνομιλίες δεν είχαν αποτέλεσμα και Πρίστινα και Βελιγράδι αλληλοκατηγορήθηκαν για το αδιέξοδο δηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να διευθετηθούν.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς απευθύνθηκε χθες το βράδυ προς την σερβική κοινή γνώμη δηλώνοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βοηθήσει το Κόσοβο να εισέλθει στα Ηνωμένα Εθνη.

«Οσο είμαι πρόεδρος, δεν θα υπογράψω, ούτε θα αποδεχθώ επίσημη ή άτυπη αναγνώριση του Κοσόβου και την ένταξη του Κοσόβου στα Ηνωμένα Εθνη», δήλωσε από την σερβική τηλεόραση.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ωστόσο ότι είναι έτοιμος να συζητήσει άλλα θέματα, αλλά μόνο αν το Κόσοβο δεχθεί να δημιουργήσει μία Ενωση Δήμων που κατοικούνται κυρίως από Σέρβους, η οποία θα δώσει στους Σέρβους του Κοσόβου έναν βαθμό αυτονομίας.

«Είμαι ανοικτός σε όλα τα υπόλοιπα, όχι μόνο γιατί αυτό θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά επίσης διότι είναι καλό για τις σχέσεις ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς».

Όμως για τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι, οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει την αναγνώριση υπό την μία ή την άλλη μορφή της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Πριν από την συνάντηση των Βρυξελλών, ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι η Σερβία και το Κόσοβο είχαν ήδη δεχθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο που είχε παραμείνει μυστικό μέχρι την δημοσίευσή του το βράδυ της Δευτέρας.

Η νέα συνάντηση των ηγετών της Σερβίας και του Κοσόβου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει προγραμματισθεί για τις 18 Μαρτίου στην Βόρεια Μακεδονία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή