Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία: «Στοπ» στα φορτηγά από Λάρισα και κάτω

«Θα δοκιμαστούμε τις επόμενες ώρες» είπε ο Χρυσοχοΐδης μετά τη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία.
Eurokinissi

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών από τη Λάρισα μέχρι την Αθήνα αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κα τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Νίκο Χαρδαλιά για την αποτίμηση της κατάστασης λόγω της επέλασης του χιονιά, που έφτασε και στην Αττική.

Η σύσκεψη έγινε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), ενώ μετείχαν όλοι οι περιφερειάρχες και αρμόδιοι παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας και των υπολοίπων οργανισμών και φορέων που εμπλέκονται.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης ήταν η ένταση της κακοκαιρίας στην Αττική, που αναμένεται τις επόμενες ώρες και ο διαρκής συντονισμός των συναρμόδιων φορέων.

Οι στόχοι που συζητήθηκαν στην σύσκεψη ήταν τρεις: Να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί, να απεγκλωβιστούν και να σταλούν στις αγορές τα τρόφιμα που είναι αναγκαία για να μπορέσει να υπάρξει τροφοδοσία και το κυριότερο, να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στους εμβολιασμούς.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στο θέμα των εμβολιασμών είπε:

«Μαζί με τον κύριο Χαρδαλιά και τον κύριο Πέτσα έγινε ιδιαίτερη συζήτηση στη σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες ότι βασική μας προϋπόθεση είναι, να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα εμβολιαστικά κέντρα. Για μας αποτελεί ύψιστη και μεγάλη προτεραιότητα, αύριο όσοι έχουν προγραμματίσει, να εμβολιαστούν άπαντες και να μη χαθεί ούτε μία δόση εμβολίου. Σε αυτό δεσμευόμαστε. Καθ′ όλη τη διάρκεια της μέρας θα είμαστε παρόντες, θα είμαστε σε επαγρύπνηση, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η κανονική ροή του εμβολιασμού αποτελεί σημαντικό στοίχημα.

«Έχουν δοθεί οδηγίες ώστε να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι για τους πολίτες που πρέπει να μεταβούν σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγεία , κλ.π. Προσοχή, ακολουθούμε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και όλα θα πάνε καλά».

Σε ό,τι αφορά στην κινητοποίηση του μηχανισμού και στα μέτρα που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση της «Μήδειας» ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι η απαγόρευση κίνησης των φορτηγών από την Λάρισα και κάτω θα ισχύσει μέχρι αύριο στις 11- 12 το μεσημέρι, οπότε θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και αφορά πρωτίστως και κυριότερα την Εύβοια, η οποία φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί πολύ από την κακοκαιρία και τον χιονιά.

Από τη ΓΓΠΠ πάντως έγινε γνωστό ότι συζητήθηκε και η εκδοχή να απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών και στην Πελοπόννησο, αν οι συνθήκες και οι χιονοπτώσεις το επιβάλουν.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους τους κατοίκους της Αττικής της Εύβοιας και της ευρύτερης περιοχής της Αττικο - Βοιωτίας ότι θα δοκιμαστούμε τις επόμενες ώρες, αλλά ο μηχανισμός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός, η συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών είναι δεδομένη, η επαγρύπνηση μας είναι κι αυτή εδώ στην Πολιτική Προστασία από λεπτό σε λεπτό για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε φαινόμενο» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε:

Είμαι βέβαιος ότι με τη συμμετοχή των πολιτών, τους οποίους παρακαλούμε να μην κυκλοφορούν στο δρόμο χωρίς σοβαρό λόγο, όσοι πρέπει να κυκλοφορήσουν να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να προσέξουμε γιατί θα έχει πολύ παγετό και υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων. Θα περάσει λοιπόν κι αυτό».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σε κάποιες περιπτώσεις τα φαινόμενα ήταν ακραία, αλλά τώρα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, καθώς το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας πέρασε, αρχίζουν όμως τα προβλήματα στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε σε συναγερμό, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση κινητοποίησης», δήλωσε ο Υπουργός και συνέχισε: «Το κράτος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που είμαστε όλοι εδώ σήμερα, ο μηχανισμός της που είναι σε 24ωρη ετοιμότητα, η Περιφέρεια, οι πολίτες, οι δήμοι και γενικότερα όλες οι υπηρεσίες του κράτους θα είναι σε τέτοιο αλέρτ και τέτοια ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα... Ο στόχος μας είναι να είναι ανοιχτοί οι δρόμοι και να παραμείνουν ανοικτοί… Εμείς είμαστε εδώ μέρα και νύχτα και είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα για μία ακόμα φορά θα είναι θετικό».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε δεν χρειάζεται η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με μεγάλη αποτελεσματικότητα και ψυχραιμία- είπε. Έχουμε ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε οτιδήποτε ζητήθηκε από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών και των πολιτών. Τώρα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να απεγκλωβιστούν και να σταλούν στις αγορές τα τρόφιμα που είναι αναγκαία για να μπορέσει να υπάρξει τροφοδοσία και είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε πολύ καλά».

Σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως είπε ο κ. Πέτσας, «οι δήμοι και οι Περιφέρειες κάνουν ότι χρειάζεται για να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί» , συνέστησε και αυτός στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς όλους τους ανθρώπους των συναρμόδιων υπηρεσιών που δουλεύουν για να μην δημιουργηθούν προβλήματα.