ΔΙΕΘΝΕΣ
17/03/2020 16:16 EET

Σύγχυση με τα περί πρότασης Τραμπ στην CureVac για εξαγορά του εμβολίου για τον κορονοϊό

Αντίθετα, ο βασικός της μέτοχος δηλώνει ότι απέκρουσε αμερικανική πρόταση.

wera Rodsawang via Getty Images

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac ανακοίνωσε ότι δεν έλαβε πρόταση εξαγοράς της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού πηγές της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσαν στο Reuters ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να εξασφαλίσει αποκλειστική πρόσβαση σε πειραματικό εμβόλιο που η εταιρεία αναπτύσσει κατά του κορονοϊού.

«Η CureVac δεν δέχθηκε προτάσεις από τις ΗΠΑ ή συνδεόμενους οργανισμούς, πριν, κατά την διάρκεια και μετά την συνάντηση στον Λευκό Οίκο στις 2 Μαρτίου», αναφέρει η CureVac σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε την Τρίτη στο Twitter.

Η γερμανική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι ο μέχρι τις 11 Μαρτίου διευθύνων σύμβουλός της, ο Ντάνιελ Μενιτσέλα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ , τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, μέλη της ομάδας του Λευκού Οίκου για την διαχείριση του κορονοϊού και εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών για να συζητήσουν το θέμα του εμβολίου.

 

Κλινική δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου για το κορονοϊό ξεκίνησε στο Σιάτλ

 

Πληροφορίες για τις αμερικανικές επιδιώξεις δημοσίευσε πρώτη η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, προκαλώντας τον αμερικανό πρεσβευτή στην Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρένελ να δηλώσει ότι η πληροφορία είναι εσφαλμένη.

Ωστόσο, ο βασικός επενδυτής της CureVac, ο συνιδρυτής της SAP Ντίτμαρ Χοπ (Dietmar Hopp) δήλωσε την Δευτέρα ότι απέκρουσε προσέγγιση εκ μέρους των ΗΠΑ.

Ο Ντίτμαρ Χοπ, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Χόφενχάιμ έκανε την δήλωση αυτή στο αθλητικό δίκτυο Sport1 όταν ερωτήθηκε για την έκφραση αμερικανικού ενδιαφέροντος στην απόκτηση αποκλειστικών δικαιωμάτων επί του εμβολίου το οποίο αναπτύσσει η CureVac.

«Ο Τραμπ μίλησε στην εταιρεία και το πληροφορήθηκα αμέσως και ερωτήθηκα ποια είναι η θέση μου και ήξερα από εκείνη την στιγμή ότι αποκλείεται», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πρόσφερε το ποσόν των 80 εκατομμυρίων ευρώ ως οικονομική υποστήριξη στην CureVac για τις δραστηριότητες ανάπτυξης εμβολίου. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι πατρίδα της CureVac είναι η Ευρώπη.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)