ΔΙΕΘΝΕΣ
20/02/2019 07:21 EET

Σφαίρα με «ουράνιες προφητείες» στα χέρια αρχαιοκάπηλων στην Τουρκία

Mία σπάνια ορειχάλκινη σφαίρα με παραστάσεις από την εποχή της περσικής αυτοκρατορίας.

undefined undefined via Getty Images

Η τουρκική αστυνομία κατάσχεσε την Τρίτη 19 Φεβρουαριου μία ορειχάλκινη σφαίρα που φέρει φιγούρες οι οποίες τοποθετούνται στην εποχή της περσικής αυτοκρατορίας και του σαμανισμού, σε μια επιχείρηση κατά του λαθρεμπορίου στην Άγκυρα.

Στην επιχείρηση που διεξήγαγαν από κοινού οι Μονάδες κατά του λαθρεμπορίου της Αστυνομίας της Άγκυρας και ο Γενικός Εισαγγελέας, η ”ουράνια σφαίρα” εντοπίστηκε μαζί με 28 νομίσματα, όταν ένας ύποπτος προσπάθησε να πουλήσει αυτό το σπάνιο έργο τέχνης προς 1 εκατομμύριο δολάρια.

Οι εμπειρογνώμονες του Μουσείου Εθνογραφίας ανέφεραν ότι η σφαίρα αυτή πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για προφητικές προβλέψεις, μεταφράζοντας μερικές από τις αραβικές φράσεις πάνω στη σφαίρα ως εξής: «Στην απέραντη θάλασσα, τα πλοία έρχονται προς διάσωση, ενώ ο αέρας έχει τη μεγαλύτερη ισχύ...Ο Θεός, η ροή του νερού μετακινεί το πλοίο».

Ο πλανήτης, ο οποίος χρονολογείται από την οθωμανική εποχή, έχει επίσης σαμανιστικά σύμβολα, μαζί με απεικονίσεις ανθρώπων και ζώων, αστρολογικά σχήματα και αραβικά, περσικά γράμματα.

Ενώ ξεκίνησε δικαστική δίωξη κατά του υπόπτου, βάσει του νόμου για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, ο πλανήτης παραδόθηκε στη Διεύθυνση του Μουσείου Εθνογραφίας της Άγκυρας για περαιτέρω εξέταση.