Σιγκαπούρη: Εκτέλεση γυναίκας για 30 γραμμάρια ηρωίνη - Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια

Η Σιγκαπούρη έχει από τους πιο σκληρούς νόμους στον κόσμο κατά της διακίνησης ναρκωτικών.
Vivek Prakash via Reuters

Μια γυναίκα, την πρώτη έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια, ετοιμάζονται να εκτελέσουν, την Παρασκευή 28/7, οι αρχές στη Σιγκαπούρη όπου εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η θανατική ποινή.

Πρόκειται για την Saridewi Djamani η οποία καταδικαστεί το 2018 για την κατοχή 30 γραμμαρίων ηρωίνης, σύμφωνα με την Transformative Justice Collective (TJC), η οποία παρακολουθεί υποθέσεις θανατοποινιτών.

Αυτή την εβδομάδα είναι προγραμματισμένη και η εκτέλεση του Mohd Aziz bin Hussain, 56 ετών, για τη διακίνηση 50 γραμμαρίων ηρωίνης.

Η εκτέλεση, αν πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη εκτέλεση γυναίκας στη χώρα από το 2004, όταν είχε επιβληθεί η εσχάτη των ποινών σε μια 36χρονη κομμώτρια επίσης για διακίνηση ναρκωτικών.

Η Σιγκαπούρη έχει από τους πιο σκληρούς νόμους στον κόσμο κατά της διακίνησης ναρκωτικών. Πολλοί από τους μελλοθάνατους κρατούμενους είναι πάντως μικροδιακινητές από κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες, αναφέρουν ακτιβιστές κατά της θανατικής ποινής.

Η κυβέρνηση πάντως υποστηρίζει ότι η θανατική ποινή κρατά τη χώρα ασφαλή, ενώ έχει και τη στήριξη της κοινής γνώμης. Μόνο φέτος έχουν γίνει 13 εκτελέσεις με απαγχονισμό, αναφέρει ο Guardian.

Εκτελέσεις για διακίνηση ναρκωτικών γίνονται επίσης στην Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, πιθανόν και το Βιετνάμ.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν απαγχονιστεί μέχρι στιγμής στη Σιγκαπούρη από τότε που η κυβέρνηση ξανάρχισε τις εκτελέσεις μετά από παύση δύο ετών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Δημοφιλή