Σκάνδαλο στον Ημιμαραθώνιο Πεκίνου: Δρομείς έκαναν στην άκρη για να κερδίσει ο Κινέζος (Βίντεο)

Ερευνα από τη διοργανώτρια αρχή μετά τις απροκάλυπτες εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.
Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.
via Associated Press

Ενας ημιμαραθώνιος αγώνας στο Πεκίνο βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αθλητικών αρχών, καθώς τρεις δρομείς φάνηκαν να αφήνουν έναν Κινέζο αθλητή να κερδίσει.

Ο αγώνας των 20 χλμ διεξήχθη την Κυριακή και πρώτος τερμάτισε ο Χε Τζιέ, μέλος της εθνικής ομάδας μαραθωνίου της Κίνας και κάτοχος του εθνικού ρεκόρ. Ωστόσο, βίντεο από τον αγώνα δείχνει τρεις Αφρικανούς προπορευόμενους - τους Dejene Hailu Bikila από την Αιθιοπία, Robert Keter και Willy Mnangat από την Κένυα - να επιβραδύνουν και να αφήνουν τον Τζιέ να προσπεράσει, με τον έναν εξ αυτών να του κάνει και νοήματα με τα χέρια απροκάλυπτα.

Ο 25χρονος δρομέας κέρδισε τον ημιμαραθώνιο με χρόνο 1:03:44, μόλις ένα δευτερόλεπτο μπροστά από την τριάδα. Και οι τέσσερις είχαν τρέξει πλάι-πλάι ολόκληρο τον αγώνα. Ο Mnangat είπε αργότερα στη South China Morning Post ότι άφησε τον He Jie να κερδίσει «επειδή είναι φίλος μου», υποστηρίζοντας ότι δεν του δόθηκε καμία οικονομική ανταμοιβή για κάτι τέτοιο.

Ο νικητής είπε στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετά τον αγώνα: «Δεν έχω συμμετάσχει ποτέ σε ημιμαραθώνιο πριν, οπότε αυτή τη φορά ήθελα να σημειώσω ένα προσωπικό ρεκόρ».

«Παράσταση»

Η διοργανώτρια αρχή δήλωσε ότι διερευνά το περιστατικό. Ορισμένοι Κινέζοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χαρακτήρισαν τον αγώνα «ντροπιαστικό» και «παράσταση».

Σε ανακοίνωσή της, η World Athletics είπε στο Sky News: «Εχουμε υπόψη τα πλάνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από τον Ημιμαραθώνιο του Πεκίνου αυτό το Σαββατοκύριακο και καταλαβαίνουμε ότι διεξάγεται έρευνα από τις αρμόδιες τοπικές αρχές. Η ακεραιότητα του αθλήματός μας είναι η ύψιστη προτεραιότητα στη World Athletics, ενώ αυτή η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε περαιτέρω σχόλια».

Οι αγώνες αποστάσεων στην Κίνα έχουν ένοχο παρελθόν: Σε έναν ημιμαραθώνιο του 2018 στη Σεντζέν, 258 δρομείς εθεάθησαν να κόβουν δρόμο. Το 2021, 21 δρομείς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ενός ορεινού μαραθωνίου αγώνα αντοχής στη βορειοδυτική Κίνα λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Πηγή: SkyNews

Δημοφιλή