Σκρέκας: Σε 650 προϊόντα έχουν μειωθεί οι τιμές - Επόμενος στόχος τα 1.000

Νέα αυτοψία από τον υπουργό Ανάπτυξης προκειμένου να παρακολουθήσει την πορεία του προγράμματος.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Νέα επίσκεψη πραγματοποίησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, προκειμένου να παρακολουθήσει την πορεία του προγράμματος της «μόνιμης μείωσης τιμών».

Αυτή τη φορά, από υποκατάστημα του σούπερ μάρκετ Μασούτη, στο Γαλάτσι, ο κ. Σκρέκας μεταξύ άλλων σημείωσε πως η πορεία του προγράμματος έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες της κυβέρνησης έχοντας μέχρι χθες ενταχθεί 650 προϊόντα από 53 εταιρίες, ενώ όπως τόνισε ο υπουργός ο επόμενος στόχος είναι τα 1.000 προϊόντα που καλύπτουν βασικές ανάγκες ενός νοικοκυριού.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως τόνισε ο υπουργός ο επόμενος στόχος είναι τα 1.000 προϊόντα που καλύπτουν βασικές ανάγκες ενός νοικοκυριού.

Ενώ ο υπουργός υπογράμμισε πως τα καρτελάκια μόνιμη μείωσης τιμής είναι εκείνα που υποδηλώνουν πως το αντίστοιχο προϊόν ανήκει στο πρόγραμμα και έχει μειώσει την τιμή του τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον 6 μήνες.

Παράλληλα ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε πως «η μάχη για τη μείωση των τιμών συνεχίζεται σε τρεις άξονες:

- Συνεχείς και εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για αποτροπή φαινομένου αισχροκέρδειας

- Πρωτοβουλία «μόνιμης μείωσης τιμής», όπου ζητάμε από τους προμηθευτές να μειώσουν σταθερά και μόνιμα της τιμή των προϊόντων τους

- και το «καλάθι του νοικοκυριού» που συνεχίζει και ο καταναλωτής μπορεί να βρει προϊόντα με τις χαμηλότερες τιμές ώστε να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες».

«Είναι μία μάχη κατά της ακρίβειας η οποία θα συνεχιστεί» τόνισε ο κ. Σκρέκας προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται να μείνουμε αμέτοχοι και να μην προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τα φαινόμενα αθέμιτης κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας».

«Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε και με τη βοήθεια των καταναλωτών» υπενθυμίζοντας παράλληλα και την πλατφόρμα ekatanalotis, όπου οι καταναλωτές μπορούν να επισκέπτονται και να βλέπουν και να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων στα εκάστοτε σούπερ μάρκετ και έτσι να επιλέγει να αγοράζει τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν εκεί που τα βρίσκει φθηνότερα. Ανακοινώνοντας παράλληλα πως σε λίγες μέρες από την ίδια εφαρμογή θα υπάρχει η δυνατότητα ο καταναλωτής να στέλνει καταγγελίες στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Τέλος έκανε λόγο για εντατικούς ελέγχους σε όλη τη διαδικασία του ελαιολάδου μέχρι να φτάσει στα ράφια του σούπερ μάρκετ, ενώ προανήγγειλε αυστηρά πρόστιμα.

«Θέλουμε να βλέπουμε κάθε μέρα χαμηλές τιμές και σε δημοφιλή επώνυμα προϊόντα»

«Θέλουμε να βλέπουμε, κάθε μέρα χαμηλές τιμές και σε δημοφιλή επώνυμα προϊόντα», όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο συνέδριο του CEO Initiative 2023, για την πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής».

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε: «Θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδη να αναπτύσσονται, αλλά να τηρούν και τους νόμους» ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χωρα που εφάρμοσε μια τέτοια πρωτοβουλία για τη μείωση των τιμών όπου ήδη συμμετέχουν 53 εταιρείες με 660 κωδικούς.

Ο αναθεωρημένος στόχος είναι να φτάσουμε πάνω από τους 1.000 όπως είπε ο υπουργός και σημείωσε: «Μόνο η Ελλάδα και πρώτη το έχει καταφέρει αυτό. Στην Ιταλία η Μελόνι έχει κάνει συμφωνία με τους προμηθευτές γα 500 κωδικούς και για διάστημα τριών μηνών. Στη Γαλλία η συμφωνία είναι για σταθεροποίηση τιμών σε 4.000 κωδικούς».

Στο μεγαλύτερο μέρος του ο πληθωρισμός σύμφωνα με τον υπουργό, οφείλεται σε αντικειμενικές συνθήκες, δηλαδή αύξηση του κόστους παραγωγής.

«Πέρα όμως και πάνω από αυτά έχουμε και με τον πληθωρισμό απληστίας. Όταν μια εταιρεία για διάφορους λόγους βρίσκει μια ευκαιρία να αυξήσει το περιθώριο κέρδους περισσότερο από πριν την κρίση» είπε.

Σχετικά με τη νομοθεσία για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος ο υπουργός εξήγησε με ποιο τρόπο υπολογίζονται τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. Όπως είπε, το 2023 δεν πρέπει το μεικτό περιθώριο κέρδους να ξεπερνάει το μεικτό περιθώριο κέρδους το 2021. Η διαφορά του περιθωρίου πολλαπλασιάζεται με το απόθεμα και επιβάλλεται το πρόστιμο συμπληρώνοντας ότι τον νόμο τον εφαρμόζεις, τον τηρείς, δεν τον αμφισβητείς.

Επεσήμανε ότι μπορεί μια φιλελεύθερη κυβέρνηση να βάζει ρυθμιστικά μέτρα, υπενθυμίζοντας ότι αυτό «είναι κάτι που το είδαμε το 2008 στην κρίση στις ΗΠΑ. Είναι τόσο μεταβλητό το περιβάλλον, που αργεί να δουλέψει η αγορά και ο χρόνος δεν υπάρχει. Το κάναμε και στην ενεργειακή κρίση, όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Ωστόσο, όπως είπε «αναγκαζόμαστε να βάλουμε ρυθμιστικά μέτρα» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι μέτρα που μπορούν να πάνε μακριά και σταδιακά θα αρχίσουν να αποσύρονται».

Τέλος σχετικά με την επενδυτική βαθμίδα τόνισε ότι ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση από funds και οργανισμούς που δεν έβλεπαν τη χώρα μας ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία αποδίδει πολύ και η πρόκληση είναι ο ρυθμός αυτός να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με όρους βιωσιμότητας.

Δημοφιλή