Σουδάν: Νεκροί και τραυματίες στις διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος

Ε.Ε. και Μακρόν ζητούν την άμεση απελευθέρωση του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός του Σουδάν, Αμπντάλα Χάμντοκ.
Ο πρωθυπουργός του Σουδάν, Αμπντάλα Χάμντοκ.
SARAH MEYSSONNIER via REUTERS

Τρεις διαδηλωτές, υποστηρικτές της πολιτικής διακυβέρνησης, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά στρατιωτών στο Χαρτούμ, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή Σουδανών Ιατρών, ένα φιλοδημοκρατικό συνδικάτο.

Το συνδικάτο ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ότι οι τρεις άνθρωποι που σκοτώθηκαν από σφαίρες μετείχαν στις διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες των μεταβατικών αρχών του Σουδάν συνελήφθησαν νωρίς το πρωί σήμερα από τους στρατιωτικούς. Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν ανακοίνωσε τη διάλυση της πολιτικοστρατιωτικής κυβέρνησης και του Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μπορέλ: Άμεση απελευθέρωση όσων έχουν συλλάβει παράνομα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την κράτηση του πρωθυπουργού του Σουδάν Αμπντάλα Χάμντοκ και μελών του υπουργικού συμβουλίου και προέτρεψε την άμεση απελευθέρωσή τους μετά τη διάλυση της μεταβατικής κυβέρνησης από τον στρατιωτικό αρχηγό της χώρας.

«Καλούμε τις δυνάμεις ασφαλείας να απελευθερώσουν αμέσως όσους έχουν συλλάβει παράνομα», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ προειδοποίησε ότι το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας πρέπει να γίνεται σεβαστό και η βία και η αιματοχυσία να αποφεύγονται πάση θυσία.

«Οι ενέργειες του στρατού αντιπροσωπεύουν μια προδοσία της επανάστασης, της μετάβασης και των νόμιμων αιτημάτων του σουδανικού λαού για ειρήνη, δικαιοσύνη και οικονομική ανάπτυξη», είπε.

Μακρόν: Άμεση απελευθέρωση του Αμπντάλα Χάμντοκ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Σουδανού πρωθυπουργού, Αμπντάλα Χάμντοκ και των μελών της κυβέρνησης.

Η Ουάσινγκτον «παγώνει» την οικονομική βοήθεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την «άμεση αποκατάσταση» της πολιτικής κυβέρνησης την οποία ανέτρεψε ο στρατός στο Σουδάν, ανακοινώνοντας τη διακοπή της οικονομικής βοήθειας στη χώρα αυτή.

«Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους πολιτικούς παράγοντες και να εγγυηθούν την ασφάλειά τους», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, καλώντας επίσης τον στρατό να μην προσφύγει στη βία «σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης ότι διακόπτει τη βοήθεια, ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων, που είχε ως στόχο να στηρίξει τη δημοκρατική μετάβαση στο Σουδάν. Μέχρι στιγμής δεν είχε εκταμιευτεί κανένα μέρος του ποσού αυτού.