22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
31/05/2020 18:03 EEST | Updated 31/05/2020 22:04 EEST

SpaceX: Εφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι αστροναύτες του Dragon

Πρόκειται για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή με αμερικανικό πύραυλο από αμερικανικό έδαφος από το 2011.

ASSOCIATED PRESS

Το πλήρωμα του Dragon, ύστερα από την επιτυχή εκτόξευση του διαστημοπλοίου της SpaceX το Σάββατο, έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και περίπου στις 17:30 (Ωρα Ελλάδας) ολοκλήρωσαν τη διαδικασία πρόσδεσης.

Το διαστημόπλοιο προσέγγισε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά από περίπου 19 ώρες ταξιδιού.

Ο Μπομπ Μπένκεν και ο Νταγκ Χάρλι, που εκτοξεύθηκαν χθες με πύραυλο της SpaceX από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα, είναι οι πρώτοι αστροναύτες της NASA που φθάνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χάρις σε διαστημόπλοιο ιδιωτικής εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή με αμερικανικό πύραυλο από αμερικανικό έδαφος από το 2011- έτος κατά το οποίο έλαβε τέλος του πρόγραμμα του διαστημικού λεωφορείου.

Με «μόττο» το «Launch America», η NASA κάνει λόγο για την έναρξη μιας νέας εποχής στις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις, καθώς οι ΗΠΑ αποκτούν ξανά τη δυνατότητα αποστολών αστροναυτών στο Διάστημα. Η αποστολή προορίζεται να διαρκέσει εβδομάδες, με σκοπό την υποστήριξη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Είναι η πρώτη που πραγματοποιεί η SpaceX με αστροναύτες- και ως εκ τούτου αποτελεί το μεγάλο τεστ πριν η NASA πιστοποιήσει οριστικά την κάψουλα Crew Dragon για κανονική χρήση σε επανδρωμένες πτήσεις, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο «αμηχανίας» στη NASA, κατά την οποία οι αστροναύτες της στέλνονταν στον ISS μέσω «εισιτηρίων» σε ρωσικούς πυραύλους και κάψουλες, που εκτοξεύονταν από ρωσικές εγκαταστάσεις.

Πρώτο στάδιο

Η SpaceX μετέφερε ήδη φορτία προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2012, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Nasa εμπιστεύεται στην εταιρεία ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει: τους αστροναύτες της.

«Δυσκολεύομαι να μιλήσω, δουλεύουμε 18 χρόνια με αυτόν τον στόχο. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι εκπληρώθηκε», δήλωσε φανερά συγκινημένος ο Ελον Μασκ στο Διαστημικό Κέντρο Κένετι μετά την επιτυχημένη χθεσινή εκτόξευση.

Για τον οραματιστή αυτόν επιχειρηματία, με εμμονή για τον κόκκινο πλανήτη, πρόκειται «για το πρώτο στάδιο του ταξιδιού μας για να εγκαταστήσουμε πολιτισμό στον Αρη» και να κάνουμε την ανθρωπότητα «πολυπλανητικό είδος».

Η πρώην start-up νίκησε την Boeing, στην οποία είχε επίσης ανατεθεί από την NASA η αποστολή μεταφοράς αστροναυτών προς τον Διεθνή διαστημικό Σταθμό. Ομως το Starliner, η «κάψουλα» της Boeing, απέτυχε τον περασμένο στην μη επανδρωμένη δοκιμαστική της πτήση.

Anadolu Agency via Getty Images