Σπήλαιο Αλιστράτης στις Σέρρες: Σταλακτίτες, κι ένα ρομπότ που μιλά με τους επισκέπτες

Είναι το μοναδικό σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιεί συμπληρωματικά με την ανθρώπινη ξενάγηση και ένα ρομπότ με το όνομα Περσεφόνη
Other

Το σπήλαιο της Αλιστράτης Σερρών αποτελεί το σπουδαιότερο μνημείο της φύσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και βρίσκεται έξι χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ομώνυμης κοινότητας, στη θέση «Πετρωτό». Η ανακάλυψη του σπηλαίου συνέβη τυχαία, το 1959 από κατοίκους της περιοχής, ενώ άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1998.

Το σπήλαιο Αλιστράτης καλύπτει επιφάνεια τουλάχιστον 25.000 τετραγωνικών μέτρων και μήκος 3.000 μέτρων, με ένα μοναδικό και ιδιαίτερα πλούσιο οικοσύστημα εξαιρετικής σπανιότητας. Ο διάκοσμος που εγκλείεται μέσα σε ιζήματα μικρού και μεγάλου πάχους, τα οποία συναντάμε διάσπαρτα σε όλες τις επιφάνειες του σπηλαίου, χρονολογείται περίπου 3.000.000 χρόνια πριν.

Other

Ο φυσικός στολισμός του σπηλαίου από λιθωματικά συμπλέγματα ξεπερνά κάθε προσδοκία σε πλούτο και ομορφιά. Kατάλευκοi σταλακτίτες δημιουργούν την τέλεια αντίθεση με τους εντυπωσιακούς κόκκινους, ύψους που σε ορισμένους θαλάμους αγγίζει τα 18 μέτρα. Επιπλέον, άφθονα συμπλέγματα από λεπτούς εκκεντρίτες, στις οροφές των οποίων κρέμονται μεγαλοπρεπείς σταλακτίτες μήκους 15 μέτρων, συνθέτουν ένα θέαμα που κόβει την ανάσα.

Το σπήλαιο της Αλιστράτης είναι το μοναδικό σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιεί συμπληρωματικά με την ανθρώπινη ξενάγηση και ένα ρομπότ με το όνομα Περσεφόνη. Η Περσεφόνη μπορεί και ξεναγεί σε 33 διαφορετικές γλώσσες, ακόμη και στα Αρχαία Ελληνικά, ενώ έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε να απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις των επισκεπτών.

Επιπρόσθετα ο επισκέπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την επαυξημένη πραγματικότητα (QR) μέσα στο σπήλαιο, προκειμένου να ακούσει τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης. Επιπλέον οι Επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επιστρατεύσουν και την εικονική πραγματικότητα (VR) μέσα σε μια ειδική διαμορφωμένη αίθουσα. Οι μαθητές όλων τα βαθμίδων έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας προγράμματα, τόσο αυτά που αφορούν στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση όσο και τη Ρομποτική.

Σε ορισμένα σημεία του Σπηλαίου αποκαλύφθηκαν περιασβεστωμένα οστά, που με μια πρόχειρη εξέταση φαίνονται να ανήκουν σε χορτοφάγα ζώα.
Other
Σε ορισμένα σημεία του Σπηλαίου αποκαλύφθηκαν περιασβεστωμένα οστά, που με μια πρόχειρη εξέταση φαίνονται να ανήκουν σε χορτοφάγα ζώα.

Σε μικρή απόσταση από τα σπήλαιο Αλιστράτης βρίσκεται ο ποταμός και το φαράγγι του Αγγίτη. Το θέαμα με τους τεράστιους βράχους, την πυκνή βλάστηση και τα πλούσια νερά του ποταμού Αγγίτη, είναι συναρπαστικό. Ράφτινγκ, πεζοπορία, ποδηλασία στο βουνό και ορειβασία, είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στην περιοχή.

Other

Μπορεί επίσης να ξεναγηθεί με το τουριστικό τραινάκι, έτσι ώστε να θαυμάσει από κοντά τις περίφημες προϊστορικές βραχογραφίες.

Other

Στον εξωτερικό χώρο του σπηλαίου, λειτουργεί οργανωμένο αναψυκτήριο, καθώς και καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων. Ακόμη, στον καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν γήπεδα ποδόσφαιρου και βόλεϊ.

Η Αλιστράτη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε ένα γοητευτικό σύμπλεγμα λόφων, στις παρυφές του Μενοίκιου Όρους, ατενίζοντας πανοραμικά ολόκληρη την πεδιάδα της Δράμας και των απέναντι βουνών.

Η περιοχή συγκεντρώνει μια σειρά αξιοθέατων που αξίζει να δει ο επισκέπτης. Διαθέτει πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής που συμβάλλει στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μικρών φίλων επισκεπτών της.
Κοντά στην Αλιστράτη, βρίσκεται ο λόφος το Αγίου Κωσταντινάτου, μια πευκόφυτη έκταση με εκπληκτική θέα στην πεδιάδα της Δράμας και τα γύρω βουνά, που μπορεί να ατενίσει ο επισκέπτης από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του λόφου, που έχει μετατραπεί σε δημοτικό πάρκο. Στον χώρο λειτουργεί και ζωολογικός κήπος, με στρουθοκαμήλους, λάμα, ελάφια, παγόνια, φασιανούς και πέρδικες.

Other

Σε ανταπόκριση της ΕΡΤ, ο Δρ. Καρταλης Νικόλαος, καθηγητής Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας και επιστημονικός διευθυντής του σπηλαίου Αλιστράτης παρέα με την Περσεφόνη, το πρωτοποριακό ρομπότ-ξεναγό, μας ξεναγούν σε ένα τοπίο που θυμίζει παραμύθι.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Σπηλαίου.