Στη Βάρνα και ο Νετανιάχου για την Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής

Στη Βάρνα και ο Νετανιάχου για την Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής
ASSOCIATED PRESS

Η παρουσία και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτηρίζει, αλλά και αναβαθμίζει, την τετραμερή Συνάντηση Kορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας. Η σύνοδος πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή στη Βάρνα της Βουλγαρίας και η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Μπ. Νετανιάχου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετάσχει στο γεύμα εργασίας, κατόπιν πρόσκλησης της Βουλγαρίας. Εκεί θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας του Ισραήλ με χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης για νέες τεχνολογίες, νεοφυείς επιχειρήσεις και ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό και ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να αναδείξει τη θέση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως σύνδεσμος ανάμεσα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η τετραμερής της Βάρνας είναι η 5η συνάντηση κορυφής του ανάμεσα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, στοιχείο που δείχνει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2017, που ξεκίνησε το εγχείρημα της συνεννόησης των βαλκανικών δυνάμεων, έχει υπάρξει δυναμική. Η τετραμερής των Βαλκανίων συμβάλλει στην περιφερειακή συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και την ευρωπαϊκή προοπτική χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνοδο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, η διασυνδεσιμότητα και η οικονομική συνεργασία στα πεδία των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, και ζητήματα που αφορούν την ενέργεια και τις υποδομές.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην συμφωνία των Πρεσπών - σημειώνεται ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στην σύνοδο είναι υπέρ της συμφωνίας. Ο Αλ. Τσίπρας εκτιμάται ότι θα επισημάνει τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει η συμφωνία με την ΠΓΔΜ για τη σταθερότητα και την οικονομική συνανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραμμίσει ότι η Βόρεια Ελλάδα αναβαθμίζεται πολλαπλώς με την συμφωνία των Πρεσπών και καθίσταται ως ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς ενεργειακούς, εμπορικούς ναυτιλιακούς και μεταφορικούς και διαμετακομιστικούς κόμβους.

Δημοφιλή