«Στο στόχαστρο» η συμφωνία εξαγοράς της Activision Blizzard από τη Microsoft, ύψους 67,8 δισ. δολαρίων

«Μπαράζ» ερευνών από κυβερνήσεις και αρχές ανά τον κόσμο.
SOPA Images via Getty Images

Το σχέδιο της Microsoft για την εξαγορά της Activision Blizzard αντί 68,7 δισ. δολαρίων θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη βιομηχανία gaming, μετατρέποντας την κατασκευάστρια του Xbox σε κάτι σαν το Netflix για τα βιντεοπαιχνίδια, δίνοντας της τον έλεγχο πολλών δημοφιλών τίτλων.

Ωστόσο, για να μπορέσει να πάει στο «επόμενο level», η Microsoft πρέπει πρώτα να τα βγάλει πέρα με ένα «μπαράζ» κυβερνητικών ερευνών από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι τη Βραζιλία και από αρχές των ΗΠΑ που έχουν ενθαρρυνθεί από τον πρόεδρο Μπάιντεν να εντείνουν τις προσπάθειές τους στην επιβολή των νόμων antitrust.

Πάνω από επτά μήνες αφού η Microsoft ανακοίνωσε τη συμφωνία, μόνο η Σαουδική Αραβία είχε ανακοινώσει την έγκρισή της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αρχές απείλησαν την Πέμπτη να κλιμακώσουν την έρευνά τους εκτός και αν και οι δύο εταιρείες παρουσίαζαν προτάσεις εντός πέντε ημερών για δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες περί επίδρασης στον ανταγωνισμό.

Η Microsoft έχει διερευνηθεί για θέματα antitrust (αθέμιτου ανταγωνισμού) και στο παρελθόν, όπως πριν από πάνω από δύο δεκαετίες, όταν ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε τη διάσπασή της μετά από ενέργειες της εταιρείας σε σχέση με τα Windows. Η απόφαση αυτή ανετράπη μετά από έφεση, αν και το δικαστήριο επέβαλε άλλες, λιγότερο βαριές ποινές στην εταιρεία.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η Microsoft έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει τις πιο έντονες αντιδράσεις με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες εταιρείες όπως οι Amazon, Google, Meta (Facebook). Ωστόσο το μέγεθος της εξαγοράς της Activision Blizzard δεν επέτρεψε στη συμφωνία να περάσει απαρατήρηση: Η συμφωνία αυτή είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της βιομηχανίας τεχνολογίας και θα έδινε στη Microsoft, κατασκευάστρια του Xbox, τον έλεγχο δημοφιλών σειρών παιχνιδιών όπως το Call of Duty, το World of Warcraft και το Candy Crush. Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη αντίληψη πως στο παρελθόν οι συγχωνεύσεις των κολοσσών της Big Tech αντιμετωπίζονταν πολύ «χαλαρά».

Το ενδεχόμενο η Microsoft να αποκτήσει τον έλεγχο του Call of Duty ανησυχεί ιδιαίτερα τη Sony, κατασκευάστρια του PlayStation, που ανταγωνίζεται το Xbox της Microsoft. Σε επιστολή προς τις αρμόδιες αρχές της Βραζιλίας, η Sony χαρακτήρισε το Call of Duty ως «απαραίτητο» (essential) παιχνίδι- τόσο δημοφιλές που θα ήταν αδύνατον ένας ανταγωνιστής να αναπτύξει ένα ανταγωνιστικό προϊόν, ακόμα και αν είχε τα χρήματα για αυτό. Πάντως ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, είπε πως η εταιρεία δεσμεύτηκε να καταστήσει διαθέσιμα παιχνίδια της Activision στο PlayStation και πέρα από την υπάρχουσα συμφωνία, και στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή