Στον Χαβιέ Μπαρδέμ το βραβείο Donostia του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Σεμπαστιάν

Η μοναδική έκπληξη όσον αφορά τη βράβευση του είναι ότι δεν έγινε νωρίτερα. Έχει κερδίσει τα περισσότερα βραβεία από οποιονδήποτε άλλο Ισπανό ηθοποιό εν ζωή.
(Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)
(Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)
via Associated Press

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ θα τιμηθεί με το βραβείο Donostia στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Σεμπαστιάν (22 - 30 Σεπτεμβρίου), που διοργανώνεται στη Χώρα των Βάσκων από το 1953.

Ο Ισπανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, επτά Βραβεία Γκόγια και βραβεία ερμηνείας σε Κάννες, Βενετία και Σαν Σεμπαστιάν, θα λάβει την υψηλότερη διάκριση του Φεστιβάλ για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη, στην τελετή έναρξης, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η εικόνα του θα εμφανίζεται επίσης στην αφίσα της φετινής διοργάνωσης.

Η μοναδική έκπληξη όσον αφορά τη βράβευση του Μπαρδέμ με το Donostia είναι ότι δεν έγινε νωρίτερα, σημειώνει το Variety.

Παίκτης του ράγκμπι της εθνικής ομάδας της Ισπανίας, ο Μπαρδέμ έγινε για πρώτη φορά γνωστός συμπρωταγωνιστώντας με τη σύζυγό του πλέον, Πενέλοπε Κρουζ στην ταινία του Μπίγκας Λούνα το 1992 «Jamón, Jamón».

Το διεθνές κοινό τον γνώρισε το 2000 με τον ρόλο του γκέι Κουβανού ποιητή Ρεϊνάλντο Αρένας «Before Night Falls». Μετά την υποψηφιότητα για Όσκαρ για τον ρόλο του στο «Before Night Falls», ο Μπαρδέμ απέσπασε ακόμη τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ και κέρδισε Όσκαρ Β′ Ρόλου και βραβείο BAFTA για την ερμηνεία του στην ταινία «No Country for Old Men» (Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους, 2008) των αδελφών Κοέν.

Μέλος μιας από τις πιο διάσημες δυναστείες ηθοποιών της Ισπανίας - ο παππούς του, Ραφαέλ Μπαρδέμ, και η μητέρα του Πιλάρ Μπαρδέμ ήταν και οι δύο διακεκριμένοι ηθοποιοί - ο Χαβιέ Μπαρδέμ έχει κερδίσει περισσότερα σημαντικά βραβεία υποκριτικής από οποιονδήποτε άλλο Ισπανό ηθοποιό εν ζωή.

Από την οικογένειά του κληρονόμησε επίσης, τις αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις του. Ο θείος του Χουάν Αντόνιο Μπαρδέμ («Calle Mayor», «Death of a Cyclist») ήταν ένας από τους πιο διάσημους σκηνοθέτες της Ισπανίας, επικριτής του καθεστώτος Φράνκο, και η μητέρα του ακτιβίστρια.

Με πληροφορίες από Variety