ΔΙΕΘΝΕΣ
09/06/2018 23:13 EEST | Updated 09/06/2018 23:31 EEST

Στον «ρυθμό» του Τραμπ η σύνοδος της G7

Leah Millis / Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, καταφέρθηκε εναντίον εμπορικών πρακτικών τις οποίες χαρακτήρισε άδικες για τις ΗΠΑ στη σύνοδο της G7, όπου οι ηγέτες των χωρών συμφώνησαν το Σάββατο να αγωνιστούν κατά του προστατευτισμού και να μεταρρυθμίσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Είμαστε σαν τον κουμπαρά που ληστεύουν όλοι» είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν αποχωρήσει από τη συνάντηση μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά, Μ. Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Ιαπωνίας. «Θα σταματήσει τώρα ή θα εμείς θα σταματήσουμε το εμπόριο μαζί τους (με τα άλλα έθνη)».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και των άλλων έξι μελών του G7 οι οποίες παραμένουν, αλλά δήλωσε πως αναμένεται κοινό ανακοινωθέν στο εμπόριο στο τέλος της διήμερης συνόδου στο Λα Μαλμπέ του Κεμπέκ.

«Για εμάς ήταν σημαντικό να έχουμε μια δέσμευση για μια τάξη στο εμπόριο, που θα βασίζεται σε κανόνες, να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά του προστατευτισμού και ότι θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου» είπε σε δημοσιογράφους η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανία, και άλλα μέλη της ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό υπέστησαν πλήγμα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και και χάλυβα από αυτές τις χώρες στις ΗΠΑ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των ηγετών της G7 ότι οι δασμοί και τα άλλα εμπόδια στο εμπόριο θα έπρεπε να μειωθούν. «Αυτές είναι οι κοινά αποδεκτές αρχές, αν και τα προβλήματα βρίσκονται στις λεπτομέρειες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τραμπ, ο οποίος επανέλαβε ότι οι δασμοί έχουν σκοπό την προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας και των εργαζομένων από αυτό που χαρακτήρισε ως αθέμιτο διεθνή ανταγωνισμό, είπε ότι πρότεινε στους άλλους ηγέτες της G7 να αρθούν όλα τα εμπόδια στο εμπόριο, περιλαμβανομένων των δασμών και των επιδοτήσεων.

Η φωτογραφία που...τα λέει όλα, από τον επίσημο λογαριασμό της Άνγκελα Μέρκελ στο Instagram

 

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι υπήρχε κλίμα φιλονικίας στον διαγωνισμό, ένα σχόλιο που ερχόταν σε αντίθεση με αυτό που είπε αξιωματούχος της G7 την Παρασκευή, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «ασυνήθιστες» συνομιλίες την Παρασκευή.

Ο Τραμπ επανέλαβε μια λίστα παραπόνων για το αμερικανικό εμπόριο, κυρίως με την ΕΕ και τον Καναδά, δήλωσε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

«Και έτσι άρχισε μια μακρά λιτανεία κατηγοριών, κάπως πικρών αναφορών σε άδικη αντιμετώπιση των ΗΠΑ και ότι το σύστημα εμπορίου ήταν εντελώς σε βάρος των ΗΠΑ, της αμερικανικής οικονομίας, των Αμερικανών εργαζομένων, της μέσης τάξης» είπε ο αξιωματούχος.

«Εν ολίγοις, ένα μακρύ, ειλικρινές παραλήρημα που είναι χωρίς αμφιβολία πολύ ασυνήθιστο σε τέτοιου είδους επίπεδα» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

 

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν απάντησε σε «ευγενές, αλλά πολύ αποφασιστικό ύφος», παρουσιάζοντας την ευρωπαϊκή οπτική, και συμμετείχε και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, είπε ο αξιωματούχος.

Ο Τραμπ έφυγε πριν το τέλος της συνόδου, προκειμένου να πετάξει στη Σιγκαπούρη για να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σε αυτό που χαρακτήρισε ως «αποστολή ειρήνης».

Πέραν του εμπορίου, υπήρξε επίσης διαφωνία σχετικά με τη θέση της G7 ως προς την κλιματική αλλαγή και την πρόταση του Τραμπ να ενταχθεί ξανά η Ρωσία στην Ομάδα. Η Ρωσία είχε τεθεί εκτός το 2014 λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας. Η Μέρκελ είπε το Σάββατο ότι πρέπει πρώτα να σημειωθεί πρόοδος σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο πριν λάβουν χώρα συνομιλίας για την επανένταξη της Μόσχας.