Στροφή στις μακρινές αγορές για να καλυφθεί το «κενό» των Ρώσων τουριστών

Δεν καταγράφονται ακυρώσεις ταξιδιών για την τουριστική περίοδο στην Ευρώπη, ωστόσο υπάρχει «πάγωμα» κρατήσεων.
HATTA

Την έντονη ανησυχία τους για την έκβαση της τουριστικής περιόδου, όπως ήταν λογικό, εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι τουριστικοί πράκτορες, σε έκτακτη συνεδρίαση της ECTAA.

Η συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Νικόλα Κελαϊδίτη, προέδρου του ΗΑΤΤΑ, των εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων και προέδρου της Επιτροπής Τουρισμού της ECTAA, στην οποία συμμετείχαν ο Treasurer της ECTAA και αντιπρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, Μάριος Καμμένος και ο πρόεδρος της FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης, αναλύθηκε η τρέχουσα κατάσταση, εκφράστηκε η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό και στους ταξιδιωτικούς εταίρους τους στη χώρα, ενώ συζήτησαν εκτενώς τις διεθνείς επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης σε κοινωνικό, οικονομικό και τουριστικό επίπεδο. Κορυφαία θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν το πρόβλημα του προσφυγικού, οι δυσοίωνες προοπτικές για την ανάκαμψη της ρωσικής αγοράς για την Ευρώπη το 2022 και οι φόβοι για κλιμάκωση της έντασης.

Δεδομένης της κατάστασης, και με τον οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Ρωσία, διαφαίνεται πολύ δύσκολο, ακόμα κι αν ο πόλεμος έχει σύντομο τέλος, οι Ρώσοι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, τουλάχιστον όπως στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι αποτελούν σημαντική τουριστική δύναμη για πολλές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα, η οποία το 2019 υποδέχθηκε 583.000 Ρώσους ταξιδιώτες, που κατά τεκμήριο έχουν και υψηλή κατά κεφαλήν δαπάνη.

Τούτων δοθέντων, και σύμφωνα με πρόταση του Νικόλα Κελαϊδίτη, δρομολογείται η δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου προώθησης του ευρωπαϊκού τουρισμού σε μακρινές αγορές, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Λατινική Αμερική, η Νοτιοανατολική Ασία και η Κίνα, η Αυστραλία, η Αφρική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τη ρωσική αγορά το 2022, αλλά και να ενισχυθούν οι τουριστικές ροές από τις αγορές αυτές, να ταξιδέψουν στους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Μολονότι δεν καταγράφονται ακυρώσεις ταξιδιωτικών προγραμμάτων, από τα στοιχεία της ECTAA, υπάρχει ανάσχεση στη ροή των κρατήσεων, με τους ταξιδιώτες να τηρούν στάση αναμονής.

Ένα ακόμη στοιχείο που συζητήθηκε, είναι η άνοδος του κόστους καυσίμων και ο πληθωρισμός, κατά πόσο θα επηρεάσουν τους ταξιδιωτικούς προϋπολογισμούς των ταξιδιωτών.
Οι εκπρόσωποι της ECTAA καταδίκασαν, με τον πιο έντονο τρόπο, την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασαν την ανάγκη να δοθεί γρήγορα ειρηνικό τέλος σε αυτή την τρομερή σύγκρουση