Σύνοδος κορυφής: Χωρισμένοι σε «στρατόπεδα» βόρειοι και νότιοι επί τρία μερόνυχτα - Παίζονται τα πάντα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν μέχρι στιγμής να υπερβούν τις σοβαρές διαφωνίες, πιεζόμενοι αφόρητα από την βαθύτερη ύφεση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και από λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό των χωρών μελών.
Η Άνγκελα Μέρκελ μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν, την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν και τον Σουηδό πρωθυπουργό, Στέφαν Λέβεν.

Η Άνγκελα Μέρκελ μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν, την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν και τον Σουηδό πρωθυπουργό, Στέφαν Λέβεν.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού κρέμεται σε μία κλωστή, καθώς οι ηγέτες διαφωνούν έντονα παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις που συνεχίζονται από το βράδυ της Πέμπτης (16 Ιουλίου) με στόχο να δημιουργήσουν ένα τεράστιο «ταμείο ανάκαμψης» και να καθορίσουν πόσο θα ωφεληθεί κάθε χώρα από αυτό.

Μετά από τρεις ημέρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ εξακολουθούν να αναζητούν συμβιβασμό για το ταμείο, αν και η σύνοδος κορυφής τους πλησιάζει σε διάρκεια το ρεκόρ που έχει καταγραφεί σε αντίστοιχη συνάντηση στη γαλλική πόλη της Νίκαιας πριν από 20 χρόνια.

Καθώς οι ηγέτες παζάρευαν όλη τη νύχτα του Σαββάτου, επί ενός σχεδίου που φτιάχτηκε για να βοηθήσει την Ευρώπη να απομακρυνθεί από τη βαθύτερη ύφεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διπλωμάτες δήλωσαν ότι δεν ήταν σαφές εάν θα εγκαταλείψουν απόψε τη σύνοδο κορυφής, ώστε να προσπαθήσουν ξανά τον επόμενο μήνα, ή εάν θα συνεχίσουν για μία ακόμα νύχτα τις διαπραγματεύσεις.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στο Reuters ότι θα ήταν καλύτερο για τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν ένα «φιλόδοξο» πακέτο βοήθειας παρά να καταλήξουν σε μια γρήγορη συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος (αλλά χωρίς το απαιτούμενο οικονομικό μέγεθος).

«Στην ιδανική περίπτωση, η συμφωνία των ηγετών θα πρέπει να είναι φιλόδοξη όσον αφορά το μέγεθος και τη σύνθεση του πακέτου ... ακόμα κι αν χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο», είπε.

Στο τραπέζι υπάρχει ένα πακέτο 1,8 τρισ. ευρώ για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και για το ταμείο ανάκαμψης του μπλοκ. Τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ που προτείνονται για το ταμείο ανάκαμψης θα συγκεντρωθούν στις κεφαλαιαγορές από την εκτελεστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ και θα διοχετευθούν κυρίως σε χώρες που έχουν πληγεί, στη Μεσόγειο.

Μια ομάδα πλούσιων βόρειων χωρών έχει πιέσει μέχρι τώρα αντιπροτείνοντας ένα μικρότερο ταμείο ανάκαμψης και προσπαθούν να περάσουν τη δική τους πρόταση για ισορροπία μεταξύ απευθείας επιχορηγήσεων και επιστρεπτέων δανείων, σε τεταμένες συνομιλίες που υπογράμμισαν για πολλοστή φορά το χάσμα μεταξύ του Βορρά και του Νότου της ΕΕ.

Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, σε συνομιλίες όπου οι συμμετέχοντες φορούσαν προστατευτικές μάσκες προσώπου, οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι ηγέτες συζητούσαν για περίπου 350 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις - αρκετά κάτω από την πρόταση της Κομισιόν για 500 δισεκατομμύρια ευρώ - ως πιθανό συμβιβασμό με τον βορρά, αν και η Ιταλία αντιτάχθηκε σε όρους που οι Κάτω Χώρες θέλουν να συνδέσουν με την εκταμίευση των χρημάτων.

Χρήματα και δημοκρατικοί κανόνες

Υπήρξαν επίσης διαφορές σχετικά με έναν προτεινόμενο νέο μηχανισμό, που θα μπορούσε να παγώσει τη χρηματοδότηση σε χώρες που παραβιάζουν δημοκρατικές αρχές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η Ουγγαρία, υποστηριζόμενη από τον ευρωσκεπτικιστή σύμμαχό της, την Πολωνία, έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στο πακέτο ανάκαμψης, εάν η εκταμίευση εξαρτάται από προϋποθέσεις για την τήρηση της δημοκρατίας που επιδιώκουν πιο φιλελεύθερα κράτη του μπλοκ.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Χαβιέ Μπετέλ, είπε ότι χρειάζονται τέτοιες προϋποθέσεις για τη διαφύλαξη των δημοκρατικών αξιών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ΕΕ.

«Επειδή η Ευρώπη δεν είναι ένα παντοπωλείο όπου μπορείτε να επιλέξετε αυτό που θέλετε. Η Ευρώπη είναι, πάνω από όλα, οι αξίες που προστατεύουμε», είπε.

Για ορισμένους, η σύνοδος κορυφής είναι μια κρίσιμη στιγμή μετά από σχεδόν 70 χρόνια προσπαθειών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη διάρκεια μιας τόσο σοβαρής οικονομικής κρίσης θα μπορούσε να προκαλέσει αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του μπλοκ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκπροσωπώντας μία χώρα που μόλις βγαίνει από 10ετή βαθιά οικονομική κρίση, απευθυνόμενος στους ομολόγους του έκανε έκκληση για ενότητα, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν μπορούσε να φανεί «διχασμένη ή αδύναμη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε την Ολλανδία και τους συμμάχους της, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία, για «εκβιασμό».

Η θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, αντικατοπτρίζει τις πολιτικές πραγματικότητες στη χώρα του, όπου οι ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι, επειδή η Ολλανδία συνεισφέρει αναλογικά πάρα πολλά στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο Ρούτε στερείται κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και το συντηρητικό κόμμα του VVD αντιμετωπίζει μια ισχυρή πρόκληση από ακροδεξιά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στις εκλογές του προσεχούς Μαρτίου (2021).

πηγή: Reuters

Δημοφιλή