22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
24/08/2021 16:35 EEST | Updated 24/08/2021 16:35 EEST

Τα λάμα αμβλύνουν τη μολυσματικότητα των λοιμώξεων από κορονοϊό

Σύμφωνα με έρευνα από Κέντρο Ιατρικής Βιοτεχνολογίας στο Βέλγιο.

Johanna Geron via Reuters
To λάμα με το όνομα "Χειμώνας" σε λιβάδι της Γκενκ  23,8, 2021. REUTERS/ Johanna Geron

Τα αντισώματα των Λάμα αμβλύνουν τη μολυσματικότητα των μεταλλάξεων του COVID-19 αναφέρει μια βελγική νεοσύστατη εταιρεία έπειτα από εργαστηριακές δοκιμές που έκανε. 

Τα αντισώματα των Λάμα θα μπορούσαν σύντομα να παίξουν σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο αγώνα κατά της COVID-19, εάν οι κλινικές δοκιμές που διεξάγονται από μια βελγική βιοϊατρική νεοσύστατη εταιρεία ανταποκριθούν στις πρώτες υποσχέσεις τους.

Ερευνητές από το Κέντρο Ιατρικής Βιοτεχνολογίας VIB-UGent στη Γάνδη λένε ότι αντισώματα που εξήχθησαν από ένα λάμα που ονομάζεται ”Χειμώνας” έχουν αμβλύνει τη μολυσματικότητα των λοιμώξεων από κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων και των μεταλλάξεων, έπειτα από εργαστηριακές δοκιμές.

Bart Biesemans via Reuters
Oι ερευνητές από το Κέντρο Ιατρικής Βιοτεχνολογίας VIB-UGent στη Γάνδη

Η τεχνολογία, η οποία θα συμπληρώσει και δεν θα αντικαταστήσει τα εμβόλια, προστατεύοντας άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και θεραπεύοντας μολυσμένα άτομα στο νοσοκομείο, ενδέχεται να ”αλλάξει τα δεδομένα”, δήλωσε η Ντομινίκ Τερσάγκο, επικεφαλής ιατρικός διευθύντρια του VIB-UGent.

Αν και ασυνήθιστα μικρά, τα αντισώματα λάμα είναι σε θέση να προσδεθούν σε συγκεκριμένο μέρος της αιχμής της πρωτεΐνης του ιού. ”Προς το παρόν δεν βλέπουμε μεταλλάξεις υψηλής συχνότητας οπουδήποτε κοντά στο σημείο πρόσδεσης”, είπε η δρ. Τερσάγκο.

Τα αντισώματα έδειξαν επίσης ”ισχυρή δράση εξουδετέρωσης” έναντι της πολύ μολυσματικής μετάλλαξης Δέλτα, πρόσθεσε.

Bart Biesemans via Reuters
H Dominique Tersago επικεφαλής ιατρικός διευθύντρια του VIB-UGent.

Οι ερευνητές αναμένουν ότι οι κλινικές δοκιμές που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα σε συνεργασία με τη βελγική φαρμακευτική εταιρεία UCB, σε υγιείς εθελοντές, μαζί με αυτές σε νοσηλευόμενους ασθενείς, θα είναι εξίσου αποτελεσματικές.

Μαζί με άλλα λάμα και μέλη της οικογένειας των καμήλων, ο ”Χειμώνας” παράγει εκδόσεις συμβατικών αντισωμάτων που είναι μικρότερα, πιο σταθερά, ευκολότερα στην αναπαραγωγή και πιο ευέλικτα από αυτά των άλλων θηλαστικών, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας VIB-UGent, Xavier Saelens.

″Το μικρό τους μέγεθος ... τους επιτρέπει να φτάσουν σε μέρη του ιού που είναι δύσκολο να προσπελαστούν με συμβατικά αντισώματα”, συμπλήρωσε

Εν τω μεταξύ, ο Winter, του οποίου τα αντισώματα μπορούν τώρα να αναπαραχθούν στο εργαστήριο, απολαμβάνει τη ”συνταξιοδότησή” του σε ένα ιδιωτικό πάρκο ζώων στη Γκενκ.

Johanna Geron via Reuters

Πηγή: reuters