Τα πιο αλκοολικά ζώα του πλανήτη είναι τα χάμστερ

Μπορούν να καταναλώσουν ποσότητες που θα σκότωναν έναν άνθρωπο.
svera via Getty Images

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ανκορατζ της Αλάσκας αποκάλυψαν πόσο αλκοολικά είναι τα χάμστερ, ανακαλύπτοντας ότι τα μικρά τρωκτικά θα μπορούσαν να καταναλώνουν τακτικά το ανθρώπινο ισοδύναμο ενάμιση λίτρου αλκοόλ 95% την ημέρα.

Η επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι, εάν τους δοθεί η επιλογή μεταξύ νερού και αλκοόλ, τα χάμστερ θα επιλέξουν το ποτό, καταναλώνοντας τακτικά 18 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα.

Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που έχουν δει οι ειδικοί στην άγρια φύση, όπου τα χάμστερ είναι γνωστό ότι μαζεύουν σπόρους σίκαλης και φρούτα, επιτρέποντάς τους να τα ζυμώσουν και να γίνουν αλκοολικά.

aire images via Getty Images

Η έρευνα αυτή, που ανακηρύσσει τα μικροσκοπικά πλάσματα ως τα πιο αλκοολικά στο ζωικό βασίλειο, έρχεται σε συνέχεια μιας προηγούμενης έρευνας του 1960, σύμφωνα με την οποία τα χάμστερ καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από τα υπόλοιπα τρωκτικά.

Σε πρόσφατη ανάρτηση στο Twitter, ένας βρετανός γιατρός εντατικής θεραπείας, ο Τομ Λόουτον, αναφέρθηκε σε συνομιλία που είχε με μικροβιολόγο σχετικά με την «θαυμαστή ικανότητα των χάμστερ στο αλκοόλ». Μιλώντας για τις ποσότητες που μπορούν να καταναλώσουν, ο Λόουτον τόνισε πώς τα μικρά τρωκτικά «είναι ικανά να αντέξουν ποσότητες που θα σκότωναν έναν άνθρωπο».

Περιγράφοντας τη μελέτη, μια ερευνήτρια εθισμού στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα δήλωσε ότι τα χάμστερ «πίνουν ευχάριστα» αμέσως μετά την επαφή τους με αλκοόλ, ενώ άλλα τρωκτικά πρέπει πρώτα να συνηθίσουν τη γεύση του.

Σύμφωνα με την έρευνα, μάλιστα, τα χάμστερ - σε αντίθεση με άλλα ζώα - δεν πίνουν απλώς αλκοόλ, αλλά το προτιμούν έναντι άλλων αναψυκτικών.

Μια θεωρία που ίσως εξηγεί γιατί τα χάμστερ λατρεύουν το ποτό είναι επειδή έχει αρκετές θερμίδες, και όχι γιατί θέλουν να παραμείνουν ενυδατωμένα.

(με πληροφορίες από RT)

Δημοφιλή