ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/09/2020 13:10 EEST

Γιατί βυθίζεται η βρετανική λίρα: Tα σενάρια για Brexit χωρίς συμφωνία επιστρέφουν

Δηλώσεις όπως αυτή που έκανε ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Βρετανίας, ότι η χώρα επιταχύνει τις προετοιμασίες για αποχώρηση χωρίς συμφωνία, εντείνουν τη νευρικότητα στις αγορές.

Dado Ruvic / reuters
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Η στερλίνα βυθίζεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων έναντι του αμερικανικού δολαρίου την Τρίτη (8 Σεπτεμβρίου), επεκτείνοντας τις απώλειές της, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η Βρετανία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την συμφωνία για ένα ομαλό Brexit και ενδεχομένως να τορπιλίσει τις εμπορικές της συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά σήμερα (Τρίτη), αλλά η ΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία, εάν η Βρετανία προσπαθήσει να παρακάμψει τμήματα της Συμφωνίας Απόσυρσης που υπέγραψε τον Ιανουάριο, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη τη συνθήκη και δημιουργώντας τριβές σε σχέση με την Βόρεια Ιρλανδία.

Οι εντάσεις έχουν αρχίσει εκ νέου, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι την προθεσμία του Οκτωβρίου για μια εμπορική συμφωνία και στη συνέχεια για τη μετάβαση στο νέο status-quo ΕΕ-Βρετανίας, στα τέλη Δεκεμβρίου. Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Βρετανίας Ντέιβιντ Φροστ δήλωσε ότι η χώρα επιταχύνει τις προετοιμασίες για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Η λίρα υποχώρησε περισσότερο από 0,5% - στα 1,3105 δολάρια το πρωί της Τρίτης, ενώ έναντι του ευρώ έφτασε τις 90,11 πένες, που αποτελεί επίσης χαμηλό δύο εβδομάδων.

Ωστόσο, ο Gavin Friend, στρατηγικός αναλυτής της NAB, υποστηρίζει ότι ενώ η λίρα έχει πέσει, δεν ήταν μεγάλη η υποχώρησή της.

«Υπάρχει μια κοινή αντίληψη από πολλούς παρατηρητές των εμπορικών διαπραγματεύσεων, οι οποίοι βλέπουν όλη την αναταραχή που έχουμε περάσει τους τελευταίους δύο μήνες, ως τακτική διαπραγμάτευσης».

«Αυτό που προσπαθούν να κάνουν και οι δύο πλευρές είναι να διασφαλίσουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου χωρίς δασμούς, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά και η ΕΕ λέει ότι μπορείτε να το έχετε αυτό, αλλά πρέπει να μας δώσετε μία εγγύηση, ότι δεν πρόκειται να πάτε εκ των υστέρων και να ανατρέψετε τους κανόνες (εντός της Βρετανίας) ώστε να έχετε κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.»