Ταραχές στην Βόρεια Μακεδονία: Διαδηλώσεις και επεισόδια για την πιθανή συμφωνία με την Βουλγαρία

Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από τη Βουλή. Διαφωνούν για την συμβιβαστική πρόταση της ΕΕ που έχει στόχο την άρση του βέτο για ένταξη στο μπλοκ.
via Associated Press

Επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης μπροστά στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας μεταξύ διαδηλωτών, που εναντιώνονται στην πρόταση της ΕΕ για επίλυση των διαφορών Σκοπίων-Σόφιας ώστε η Βουλγαρία να άρει το βέτο για την ένταξη της που μπορεί να οδηγήσει σε άρση του βέτο για την ένταξη στην ΕΕ.

Μερικές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο βράδυ αρχικά μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης και ακολούθως κινήθηκαν προς το υπουργείο Εξωτερικών, όπου πέταξαν αντικείμενα, προκαλώντας φθορές στην κεντρική είσοδο του κτηρίου.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές έφθασαν μπροστά στο κτίριο της Βουλής, στο κέντρο των Σκοπίων, όπου μερίδα μασκοφόρων παραβίασε τα προστατευτικά μεταλλικά κιγκλιδώματα και επιτέθηκε με πέτρες και καπνογόνα στις παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις.

Ισχυρή δύναμη της αστυνομίας τους απώθησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και προσήγαγε 11 εξ αυτών.

via Associated Press

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, στα επεισόδια τραυματίστηκαν 47 αστυνομικοί, από τους οποίους οι 11 πιο σοβαρά.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος επρόκειτο να παραχωρήσει συνέντευξη το βράδυ της Τρίτης σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων με έδρα κοντά στο κτίριο της Βουλής, ακύρωσε τη συμμετοχή του για λόγους ασφαλείας, ανακοινώθηκε από το Γραφείο του.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι καταδίκασε τις «βίαιες διαδηλώσεις», κατηγορώντας το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE και το υπερεθνικιστικό-φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» ότι βρίσκονται πίσω από αυτές, ότι έχουν «σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας και την εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων κέντρων που δεν θέλουν η Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ