Τέιλορ Σουίφτ: Το νέο άλμπουμ που αποθεώθηκε και το σπαρακτικό κομμάτι που μιλά για την αποβολή

Το «Bigger Than The Whole Life» που συγκίνησε χιλιάδες γυναίκες, εικάζεται ότι εκφράζει την θλίψη για την απώλεια ενός μωρού προτού γεννηθεί.
Jamie McCarthy via Getty Images

Κατενθουσιασμένοι δηλώνουν oι θαυμαστές της Τέιλορ Σουίφτ, μετά την κυκλοφορία του 10ου στούντιο άλμπουμ της τραγουδίστριας με τον τίτλο «Midnights», δηλαδή «Μεσάνυχτα». Και όπως συμβαίνει με όλες τις νέες μουσικές κυκλοφορίες της Σουίφτ, κάθε τραγούδι αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές διαφορετικών κοινών με πολλούς τρόπους. Ομοίως συνέβη και αυτή τη φορά.

Στο νέο άλμπουμ, το σπαρακτικό κομμάτι «Bigger Than The Whole Sky» (Μεγαλύτερο από ολόκληρο τον ουρανό), εκφράζει το πένθος για «κάτι που έφυγε πολύ νωρίς». Μολονότι η Σουίφτ δεν έχει διευκρινίσει αν το κομμάτι αφορά χωρισμό, θάνατο ή το οποιοδήποτε άλλο είδος αποχωρισμού, οι στίχοι μίλησαν βαθιά σε γυναίκες που έχουν χάσει ένα μωρό προτού γεννηθεί. Έτσι, αμέτρητες ακροάτριες μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες και τον τρόπο που οι ίδιες βίωσαν την αποβολή ενός μωρού, με αποτέλεσμα να βουλιάξει το Twitter.

«Όταν πρωτοάκουσα το κομμάτι ″Bigger Than The Whole Sky″ το μόνο που πέρασε από το μυαλό μου ήταν το μωρό που έχασα. Το τραγούδι έβαλε σε τάξη σκέψεις και συναισθήματα που βίωσα μετά από αυτή την απώλεια και δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να μου ξανασυμβεί.»

«Γιατί το τραγούδι ″Bigger Than The Whole Sky″ μοιάζει να αναφέρεται στην αποβολή; Η καρδιά μου έγινε χίλια κομμάτια.»

«Όταν άκουσα το τραγούδι για πρώτη φορά, έκλαψα τόσο πολύ. Μάλιστα, μπορώ να πω ότι έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη φορά το τελευταίο διάστημα. Μου θύμισε έναν πόνο που είχα ξεχάσει ότι εξακολουθούσα να κουβαλάω μαζί μου», εξομολογήθηκε στην HuffPost η Ρεμπέκα Ρέιντ, συγγραφέας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που είχε μια αποβολή το 2019.

Πράγματι, κι άλλοι ακροατές έχουν επισημάνει συγκεκριμένους στίχους που μιλούν για την εμπειρία της αποβολής, ιδίως στο ρεφρέν:
«Αντίο, ήσουν κάτι πολυτιμότερο από ολόκληρο τον ουρανό, κάτι πιο σπουδαίο από λίγο καιρό και έχω τόσα να ψάξω και να ζήσω χωρίς αυτά. Δεν πρόκειται να σε ζήσω ποτέ. Τί θα μπορούσε να συμβεί, Τί θα έπρεπε να συμβεί. Ό,τι και αν συνέβαινε θα ήσουν εσύ»

«Μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι ερμηνεύουν τους στίχους ως το ξέσπασμα από την κακή εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης», αναφέρει η Δρ Τζέσικα Γκόλντ, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

«Το ρεφρέν φαίνεται να υποδηλώνει μια χαμένη ευκαιρία να γνωρίσεις κάποιον ενώ εκφράζει μεγάλη θλίψη γύρω από αυτό και αναρωτιέται γιατί συνέβη. Πρόκειται για κοινές διαδρομές που ακολουθεί η σκέψη μετά την απώλεια ενός μωρού».

Η μουσική της Σουίφτ αντικατοπτρίζει συχνά τις εμπειρίες της ζωής της, αν και έχει γράψει εξίσου πολλά τραγούδια για τα ταξίδια των αγαπημένων της ή τις ιστορίες αγνώστων. Στην περίπτωση του «Bigger Than The Whole Sky», το τραγούδι εικάζεται ότι είναι εμπνευσμένο από την αποβολή της καλής της φίλης, Κλερ Γουίντερ Κίσλινγκερ, μέσα σε αυτή τη χρονιά.

Είτε κάτι τέτοιο ισχύει είτε όχι, οι στίχοι είναι αρκετά διφορούμενοι ώστε να επιτρέπουν σε πολλές ακροάτριες να δούν μέσα από το τραγούδι τους δικούς τους αγώνες και να αισθανθούν λιγότερο μόνες.

«Η αποβολή μιας γυναίκας είναι τόσο μοναχική ως εμπειρία», παραδέχεται η Ρέιντ. «Αυτό το τραγούδι μας λέει ότι υπάρχουν κι άλλοι σαν εμάς εκεί έξω. Πάντα πίστευα πως ό,τι κι αν περνάμε, η Τέιλορ έχει ένα τραγούδι ειδικά για εμάς. Η μόνη φορά που αισθάνθηκα ότι δεν υπήρξε κανένα τραγούδι να εκφράσει τον πόνο μου ήταν όταν έχασα το μωρό μου, το 2019. Και τώρα, να που υπάρχει».

«Μπορεί να μην υπάρχει τίποτα που να μας παρηγορεί σε όλο αυτό που περνάμε. Ωστόσο συχνά, αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο από απαντήσεις είναι η ελπίδα. Και μερικές φορές ακούγοντας ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο, το οποίο μας μιλάει πραγματικα, βρίσκουμε την ελπίδα που είχαμε ανάγκη», πρόσθεσε.

Η Ρέιντ εκτός από τη μουσική προτείνει κι άλλους τρόπους να αντιμετωπίσουμε μια αποβολή

«Εάν έχουμε φίλους ή συγγενείς τους οποίους εμπιστευόμαστε, μπορούμε να τους μιλήσουμε γύρω από τα συναισθήματά μας. Αν όχι, μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με έναν θεραπευτή ή και να εγγραφούμε σε μια ομάδα υποστήριξης. Όταν πονάμε, χρειαζόμαστε ανθρώπους να μας ακούσουν. Τα συναισθήματά μας έχουν σημασία και οφείλουμε να δώσουμε στον εαυτό μας άφθονο χώρο και χρόνο για να τα επεξεργαστεί.»

Δημοφιλή