«Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» - Ο λόγος που η κορυφαία ταινία όλων των εποχών απέτυχε εισπρακτικά

«Κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί τον πραγματικό τίτλο της ταινίας».
ASSOCIATED PRESS

Το 1994 κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία με τίτλο «The Shawshank Redemption». Στην Ελλάδα την γνωρίσαμε κάπως αλλιώς. «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ».

Το έργο βασίστηκε στην νουβέλα του Στίβεν Κινγκ με τον τίτλο «Rita Hayworth and Shawshank Redemption». Πρωταγωνιστές της ταινίας οι Τιμ Ρόμπινς και Μόργκαν Φρίμαν.

Παρά την απογοητευτική πορεία της ταινίας στο box office, έλαβε εξαιρετικές κριτικές και προτάθηκε για 7 βραβεία Οσκαρ, από τα οποία δεν κέρδισε κανένα. Στο IMDb, η ταινία βρίσκεται στην πρώτη θέση του Top 250 και θεωρείται μία από τις κορυφαίες όλων των εποχών.

Περισσότερα από 320.000 χιλιάδες αντίτυπα πουλήθηκαν εκτός Ηνωμένων Πολιτειών σε μορφή VHS, ενώ έγινε μία από τις κορυφαίες ενοικιαζόμενες ταινίες του 1995, στα βίντεο κλαμπ, παγκοσμίως.

Και όμως. Η ταινία του σκηνοθέτη Φρανκ Ντάραμποντ, υπήρξε μία σκέτη αποτυχία από αριθμό εισιτηρίων στις αίθουσες. Η ταινία κόστισε συνολικά, 25 εκατομμύρια δολάρια. Τα κέρδη δεν ξεπέρασαν τα 16 εκατομμύρια δολάρια, τις πρώτες μέρες που κυκλοφόρησε, για να ολοκληρώσει τον κύκλο της με έσοδα που άγγιξαν μόλις και δια της βίας, τα 58 εκατομμύρια δολάρια.

Η αποτυχία χρεώθηκε σε διάφορους λόγους. Την ίδια εποχή στα σινεμά κυκλοφορούσαν δύο ταινίες που άφησαν έντονα το στίγμα τους στην βιομηχανία του θεάματος, το «Pulp Fiction», του Κουεντίν Ταραντίνο και το «Forest Gump» του Ρόμπερτ Ζεμέκις. Αλλοι έκαναν λόγο για την έλλειψη γυναικείας παρουσίας ή πως οι ταινίες με φυλακισμένους δεν αποτελούσε εμπορικό προϊόν.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά ο εκ των βασικών πρωταγωνιστών, Τιμ Ρόμπινς, μίλησε στο Entertainment Weekly και κατέθεσε την δική του άποψη, για την εισπρακτική αποτυχία του έργου.

«Το πρόβλημα ήταν ο τίτλος. Και είναι πολύ κατανοητό τώρα, όταν εικοσιπέντε χρόνια μετά, με πλησιάζουν άνθρωποι και μου λένε πόσο πολύ τους άρεσε χωρίς όμως κανένας να μπορεί να αποδώσει με σωστό τρόπο τον πραγματικό τίτλο της ταινίας. Ολοι τους κάπου μπερδεύονται, όλοι μου λένε έναν διαφορετικό τίτλο».

Πηγή: The Independent

Δημοφιλή