ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/06/2020 16:22 EEST | Updated 26/06/2020 16:44 EEST

Συμφωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν για ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας λόγω «απαράδεκτα υψηλής» έντασης

Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Eurokinissi
.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα που είχαν να κάνουν με το άνοιγμα του τουρισμού. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη να μπει η Τουρκία στη λίστα των χωρών με τις οποίες θα ξεκινήσουν οι αεροπορικές συνδέσεις ανάμεσα σε αυτές και την Ευρώπη. 

Όπως αναφέρουν οι εν λόγω πηγές, η συζήτηση αυτή ήταν και μια ευκαιρία να «σπάσει ο πάγος» και αν και οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν εκτενώς για τα ελληνοτουρκικά, συμφώνησαν ότι η ένταση έχει φτάσει σε απαράδεκτα υψηλό σημείο και χρειάζονται ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας για να αποκλιμακωθεί η ένταση. 

Η τηλεφωνική επικοινωνία κανονίστηκε κατόπιν επικοινωνίας της κ. Σουρανή, επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.