Η γεύση συναντά την παράδοση

Τήνος: Στο Veneranda αναβιώνουν ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές από τα χωριά του νησιού και μας ταξιδεύουν στον χρόνο

Οι συνταγές των γιαγιάδων της Τήνου, σε έναν κατάλογο με αυθεντικές γεύσεις και μυρωδιές μιας άλλης εποχής.
Το ρύζι με συκωτάκι, σερβίρεται σε όλα τα πανηγύρια του νησιού και συγκαταλέγεται στα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κανείς, εφόσον επισκεφθεί το Veneranda.
Veneranda
Το ρύζι με συκωτάκι, σερβίρεται σε όλα τα πανηγύρια του νησιού και συγκαταλέγεται στα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κανείς, εφόσον επισκεφθεί το Veneranda.

Άγρια, απρόβλεπτη, αλλά και ασύγκριτα γοητευτική, χάρις στην περίτεχνη αρχιτεκτονική, τους απαράμιλλος περιστεριώνες και τα άψογα σκαλισμένα τηνιακά μάρμαρα της, η Τήνος σε μαγεύει με την πρώτη ματιά. Δεν είναι τυχαίο που ξένα έντυπα την τη χαρακτηρίζουν ως την πιο «αυθεντική» από τις Κυκλάδες. Παρά τις απαιτούμενες αλλαγές, τα χωριά της Τήνου παραμένουν σχεδόν ανέγγιχτα, ενώ η χειροποίητη και σμιλεμένη με μόχθο ενδοχώρα της στέκεται ακόμα ακέραια. Οι ντόπιοι, υπερήφανοι για τον τόπο τους συνεχίζουν να παλεύουν καθημερινά, προκειμένου να διατηρήσουν την παραδοσιακή ταυτότητα του νησιού ολοζώντανη, σε κάθε επίπεδο.

Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται ο Νίκος Κούλης και η σύζυγός του Γιάννα Βαλλαρή, οι οποίοι αποφάσισαν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Έτσι, δημιούργησαν το Veneranda στο χωριό Κρόκος. Πρόκειται για ένα all-day στέκι που φέρνει στο σήμερα τις πιο λαχταριστές, ξεχασμένες, παραδοσιακές συνταγές των νοικοκυρών της Τήνου. Μέσα από το Veneranda η πλούσια γαστρονομική παράδοση ανθίζει ξανά.

Ο Νίκος Κούλης και η Γιάννα Βαλλαρή, δημιούργησαν το <a href="https://www.instagram.com/veneranda_tinos/" role="link" class=" js-entry-link cet-external-link" data-vars-item-name="Veneranda" data-vars-item-type="text" data-vars-unit-name="62b1af93e4b06594c1db46d4" data-vars-unit-type="buzz_body" data-vars-target-content-id="https://www.instagram.com/veneranda_tinos/" data-vars-target-content-type="url" data-vars-type="web_external_link" data-vars-subunit-name="article_body" data-vars-subunit-type="component" data-vars-position-in-subunit="2">Veneranda</a>, ένα all-day μαγαζί που φέρνει στο σήμερα λαχταριστές συνταγές της Τήνου
Veneranda
Ο Νίκος Κούλης και η Γιάννα Βαλλαρή, δημιούργησαν το Veneranda, ένα all-day μαγαζί που φέρνει στο σήμερα λαχταριστές συνταγές της Τήνου

Ο Νίκος και η Γιάννα δημιούργησαν το Veneranda για να μας ταξιδέψουν στο χθες

Περιηγήθηκαν από χωριό σε χωριό, μίλησαν με δεκάδες γιαγιάδες, οι οποίες μαζί τους μοιράστηκαν όλα τα μυστικά τους και τους δίδαξαν βήμα-βήμα απίστευτα τοπικά φαγητά, που μέχρι τώρα δεν έβγαιναν από την κουζίνα τους. Ανέσυραν από τη μνήμη τους γεύσεις και μυρωδιές από τότε που ήταν παιδιά και έτρωγαν τα φαγητά της δικής τους γιαγιάς. Πρόκειται για γεύσεις απλές, αλλά συνάμα γνήσιες και μοναδικές.

«Όσον αφορά το φαγητό δεν πειράξαμε τίποτα. Ακολουθήσαμε κατά γράμμα τις συνταγές, όπως μας τις κληροδοτήσαν οι γυναίκες της Τήνου, με τα ίδια αγνά υλικά. Το μόνο που φέραμε στο σήμερα είναι το στήσιμο του πιάτου», μας εξηγεί συγκινημένος ο Νίκος.

Στο Veneranda μας υποδέχονται καθημερινά με πεντανόστιμα πρωινά, τα οποία έτρωγαν κάποτε στο νησί, πριν να πάνε στα χωράφια και στις δουλειές τους.
Veneranda
Στο Veneranda μας υποδέχονται καθημερινά με πεντανόστιμα πρωινά, τα οποία έτρωγαν κάποτε στο νησί, πριν να πάνε στα χωράφια και στις δουλειές τους.

Στο Veneranda σερβίρονται πιάτα από το πρωί μέχρι το βράδυ, αναδεικνύοντας τον «κρυμμένο» μαγειρικό πλούτο του νησιού. Στη Veneranda υποδέχονται καθημερινά τον κόσμο με πεντανόστιμα πρωινά, τα οποία έτρωγαν κάποτε στο νησί, πριν να πάνε στα χωράφια και στις δουλειές τους. Τηγανητά αυγά με τηνιακό λουκάνικο, ομελέτες, καγιανάς, αλλά και παραδοσιακές αυγοφέτες σε γλυκιά εκδοχή, τις οποίες έτρωγαν οι Καθολικοί του νησιού ως γλυκό τις Απόκριες.

Το μεσημέρι ακολουθούν άλλες πεντανόστιμες γεύσεις που μυρίζουν Τήνο. Η πατατού, η παραδοσιακή τηνιακή πατατόπιτα, τα γεμιστά ντοματάκια από το μποστάνι με τηνιακό τυράκι και αυγό, τα σκορδομακάρονα και το ρύζι με συκωτάκι που σερβίρεται σε όλα τα πανηγύρια του νησιού, η λεγόμενη φριτάτα, μια ομελέτα με μακαρόνια και τηνιακό τυράκι, καθώς και το παραδοσιακό και απίστευτα τυρένιο μπουρέκι, συγκαταλέγονται στα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει όποιος επισκεφθεί το Veneranda.

Veneranda

Περισσότερες συνταγές από το Veneranda μπορείς να δεις εδώ

Φυσικά, οι παραδοσιακές γεύσεις δεν θα ήταν οι ίδιες, αν στο Veneranda δεν χρησιμοποιούσαν υλικά τοπικής προέλευσης: Άγριες αγκινάρες, λιαστές ντομάτες, κάππαρη και ντοματίνια Τήνου, μέλι, λούζα, δηλαδή ένα παραδοσιακό αλλαντικό, που φτιάχνεται στο νησί, τηνιακό βούτυρο και το παραδοσιακό λουκάνικο Τήνου. Από το τελευταίο, στη Veneranda έφτιαξαν λαχταριστά μπιφτέκια. Επίσης, με βάση τα γευστικότατα τυριά που παράγονται στο νησί, όπως το πέτρωμα, το μαλαθούνι, τη γραβιέρα, την κοπανιστή, τη νωπή μυζήθρα, το τηνιακό τυράκι, το μπαλάκι και το καρίκι στο Veneranda μπορούμε να απολαύσουμε πεντανόστιμες δημιουργίες.

Εκτός από τα τοπικά φαγητά, δεν λείπουν από τον κατάλογο και τα τοπικά κρασιά από τους βραβευμένους αμπελώνες της Τήνου, τα οποία συνοδεύουν εξαιρετικά όλα τα πιάτα, η φημισμένη τηνιακή ρακή, καθώς και γλυκά, τα οποία είναι μια σύγχρονη εκδοχή των γλυκών της τηνιακής παράδοσης. Ανάμεσα σε αυτά είναι το cheesecake με τηνιακό λουκούμι τριαντάφυλλο, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με φράουλες και cranberries και το αμυγδαλωτό με κρέμα λευκής σοκολάτας και βύσσινο.

Στην Veneranda απολαμβάνουμε και λαχταριστά γλυκά, όπως το ολόφρεσκο Τσίζκεηκ.
Veneranda
Στην Veneranda απολαμβάνουμε και λαχταριστά γλυκά, όπως το ολόφρεσκο Τσίζκεηκ.

Το Veneranda -που στα λατινικά σημαίνει Παρασκευή- βρίσκεται ίσως στο πιο πράσινο σημείο του νησιού, τοποθετημένο πάνω από ένα λαγκάδι στο μικροσκοπικό και πολύ γραφικό χωριό, Κρόκος. Ο χώρος του θυμίζει αυλή και αποπνέει μια εξαιρετικά χαλαρωτική και σοφιστικέ ηρεμία. Είναι το ιδανικό σημείο για να απολαύσει κάποιος ήρεμα τον καφέ του το πρωί, τρώγοντας λαχταριστά πρωινά, όπως αυγόφετες της γιαγιάς και τηγανητά αυγά με τηνιακό βούτυρο και λουκάνικο, ενώ από το μεσημέρι και μετά γίνεται το τέλειο σκηνικό για να συνοδεύσει το κρασί, την μπύρα και η ρακή του με τις πιο ιδιαίτερες «χαμένες» συνταγές της Τήνου.

Η γραφική αυλή του Veneranda, ένας τόπος γαλήνης και γαστρονομικών συγκινήσεων.
Veneranda
Η γραφική αυλή του Veneranda, ένας τόπος γαλήνης και γαστρονομικών συγκινήσεων.

Ο Νίκος και η Γιάννα θέλοντας να στηρίξουν την τοπική οικονομία, δημιούργησαν μέσα στο Veneranda μια γωνία, όπου πωλούνται διαφόρων ειδών προϊόντα φτιαγμένα από Τηνιακούς, όπως φυσικά έλαια περιποίησης, χειροποίητες μαρμελάδες, κοσμήματα, τσάντες.

Σοφιστική αισθητική και ιδανική ισορροπία μεταξύ παραδοσιακού και μοντέρνου.
Veneranda
Σοφιστική αισθητική και ιδανική ισορροπία μεταξύ παραδοσιακού και μοντέρνου.

Πολλοί λένε ότι ένα θαύμα τους φέρνει στο νησί. Όμως, εμείς ξέρουμε ότι η Τήνος, η μούσα του Αιγαίου όπως πολλοί την αποκαλούν, με τους φιλόξενους ανθρώπους της που εκδηλώνουν με κάθε ευκαιρία την αγάπη τους για το νησί τους, τις φυσικές ομορφιές της, τα περίπου σαράντα γραφικά χωριά της, τις απίστευτες παραλίες της και τα ανεξάντλητα γαστρονομικά της μονοπάτια σου δίνει άπειρους λόγους για να πας και να ξαναπάς στο νησί. Είναι μια εμπειρία ζωής που απλώς δεν χορταίνεις ποτέ.

Ακολούθησε το Veneranda στο Instagram & το Facebook

Οι παραδοσιακές αυγόφετες της Τήνου, στην πιο παραδοσιακή εκδοχή τους.
Veneranda
Οι παραδοσιακές αυγόφετες της Τήνου, στην πιο παραδοσιακή εκδοχή τους.

More info:

Veneranda tinos

Επαρ.Οδ. Τριπόταμου-Καλλονής, Τήνος 842 00

2283 051595

https://maps.app.goo.gl/WPk8kXmJH42u16Z48