ΤΟ BLOG
25/04/2019 11:23 EEST | Updated 25/04/2019 11:24 EEST

Τυρόπιτα “ματάκια” – η χαρούμενη τυρόπιτα!

magiacook

Αυτή η τυρόπιτα θα σου κάνει ματάκια! Είναι αφράτη, ροδαλή και εύκολη. Δεν έχει φύλλο, γίνεται μόνο με τρία υλικά, λίγο ελαιόλαδο και ψήνεται χωρίς δυσκολία. Είναι τόσο απλή, μα, ξαφνιάζει με τη νοστιμιά της! Θα ευχαριστηθείς την γλύκα και το ιδιαίτερο άρωμα της ανάλατης φρέσκιας αιγοπρόβειας φέτας.

Έχει την τιμητική της την Κυριακή του Πάσχα και την Τυρινή. Η τυρόπιτα “ματάκια” και η γαλόπιτα (γαλατόπιτα) βρίσκονται πρωί-πρωί πάνω στο τραπέζι μαζί με τον καφέ πριν ανάψουν τα κάρβουνα για τον οβελία. Σε όποιο σπίτι και αν πας στην περιοχή της Μεσσηνίας την Κυριακή του Πάσχα είναι αδύνατον να μην σε φιλέψουν αυτή την τυρόπιτα και ένα ποτήρι κρασί.

Αυτή η συνταγή είναι η χαρούμενη τυρόπιτα της γιαγιάς Αναστασίας (Τασία ή Τασούλα). Κάθε Πάσχα που την έφτιαχνε έλεγε στην κόρη της:

Παιδί μου την τυρόπιτά σου να την κάνεις “ματάκια”. Να είναι χαρούμενη!

Λέτε αυτό να είναι το μυστικό της νοστιμιάς της? Πάντως, όσες φορές την έχω φτιάξει με κέφι και χαρούμενη διάθεση, τα “ματάκια” της είναι σαν να μου χαμογελούν και γίνεται πεντανόστιμη. Αυτό το πιστεύω για όλα τα φαγητά που φτιάχνω! Είμαι απολύτως σίγουρη ότι τα συναισθήματά μου περνάνε στο φαγητό. Φαίνονται στη γεύση και την όψη του πιάτου.

magiacook

Υλικά (ταψί 30 εκ. διάμετρος)

1 1/2 κιλό τυρί φρέσκο ανάλατο αιγοπρόβειο (της τσαντίλας) ή ανθότυρο

8 – 9 μεσαία αβγά

3 – 4 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

αλάτι

πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε το τυρί με τα χέρια μας μέχρι να γίνει λείο, χωρίς γρομπαλάκια. Χτυπάμε με πιρούνι τα αβγά (ομελέτα) σε ξεχωριστό σκεύος και τα προσθέτουμε στο μπολ με το τυρί. Ρίχνουμε το αλεύρι, ελάχιστο αλάτι και ελάχιστο πιπέρι. Αυτή η τυρόπιτα δεν έχει εντάσεις. Είναι απαλή και αφράτη, με γλυκιά επίγευση. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν μπορούμε να πλάσουμε το μείγμα σε μπαλάκια είμαστε εντάξει. Ίσως όμως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Προσοχή! Είναι φυσικό και επιθυμητό το μείγμα να κολλάει στα χέρια μας (λίγο πιο σφιχτό από το χυλό). Δηλαδή μόλις που θα μπορούμε να το σχηματοποιήσουμε.

magiacook

Βήμα 2ο: Αλείφουμε ένα αντικολλητικό ταψί (μεγέθους 30 εκ. περίπου) με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια (τα “ματάκια”) και τα τοποθετούμε ένα ένα με τη σειρά στο ταψί, κολλητά μεταξύ τους. Σχεδόν όσο το μέγεθος ενός μεσαίου αβγού, ελάχιστα μικρότερα. Όταν ψηθούν θα φουσκώσουν.

Βήμα 3ο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C, πάνω κάτω αντιστάσεις, στην 2η θέση αποκάτω, μέχρι να πάρει η τυρόπιτα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Να ροδίσει. Μην την παραψήσετε γιατί θα χάσει την υγρασία της και δεν θα είναι αφράτη. Θέλουμε να είναι και νόστιμη και όμορφη στην όψη. Άλλωστε, όπως λένε, πρώτα τρώει το μάτι και μετά το στομάχι.

Ελπίζω να την φτιάξετε, να την ευχαριστηθείτε και να σας δώσει τη χαρά που ήθελε να προσφέρει η γιαγιά Τασούλα στην οικογένειά της όταν ήθελε να τους κάνει όλους να χαμογελούν!
magiacook

,Τρώγεται στο πρωινό αντί για ομελέτα, συνοδευτικό σε κυρίως γεύμα ή με σαλάτα ως κυρίως πιάτο. Δεν περιέχει πολλές θερμίδες και είναι χορταστική. Επιλέξτε τη για το Πασχαλινό σας τραπέζι και κάντε τους όλους να χαμογελούν!

Καλή σας απόλαυση!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Το φρέσκο ανάλατο αιγοπρόβειο τυρί, αυτό που λέμε της ¨τσαντίλας» είναι λίγο δυσεύρετο στις μέρες μας, αλλά αξίζει να το αναζητήσετε. Το ανθότυρο είναι θαυμάσια εναλλακτική λύση, το ίδιο και η φρέσκια ανάλατη μυζήθρα (η μυζήθρα ίσως έχει περισσότερα υγρά). Ότι κι αν επιλέξετε φροντίστε να είναι καλής ποιότητας και γευστικό διότι όλη η νοστιμάδα αυτής της συνταγής βρίσκεται στο τυρί που θα χρησιμοποιήσετε.
  • Το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε να είναι καλά στραγγισμένο, χωρίς υγρά. Διαφορετικά θα γίνει νερουλό το μείγμα, δεν θα πλάθεται και θα χρειαστεί να προσθέσετε αλεύρι κάτι το οποίο δεν είναι επιθυμητό. Σε αυτή την τυρόπιτα, το αλεύρι είναι υποστηρικτικό και όχι βασικό συστατικό. Αν προσθέσετε πολύ αλεύρι, η τυρόπιτα ματάκια γίνεται “στουπί”, βαραίνει και καπελώνει την απαλή τυρένια γεύση της. Πρέπει να είναι αφράτη, να καταλαβαίνουμε τη γλύκα και το ιδιαίτερο άρωμα του φρέσκου τυριού. Προσοχή λοιπόν στο καλοστραγγισμένο τυρί!
magiacook

  • Tip! Εάν το μείγμα δεν σας φτάσει για να γεμίσετε όλο το ταψί που επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε, σας έχω κολπάκι! Δημιουργήστε μια λωρίδα με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε την περιμετρικά γύρω από τα τελευταία “ματάκια” τυρόπιτας, σαν φράγμα, ώστε να σταθούν εκεί και να μην απλώσουν ενώ ψήνονται στον κενό χώρο του ταψιού.

Αναδημοσίευση από magiacook.gr