ΔΙΕΘΝΕΣ
28/03/2019 13:02 EET | Updated 28/03/2019 13:05 EET

Θάνατος δια λιθοβολισμού στο Μπρουνέι για όσους επιδίδονται σε ομοφυλοφιλικό σεξ και μοιχεία

Ακρωτηριασμός ποδιού ή χεριού σε όσους καταδικάζονται για κλοπή.

londonimages via Getty Images

Σε θάνατο δια λιθοβολισμού θα καταδικάζονται στο Μπρουνέι όσοι επιδίδονται σε ομοφυλοφιλικό σεξ και διαπράττουν μοιχεία.

Ο νέος δρακόντειος νόμος που βασίζεται στις επιταγές της Σαρία, τίθεται σε εφαρμογή από τις 3 Απριλίου ενώ ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει και τον ακρωτηριασμό (ενός χεριού ή ενός ποδιού) για όσους καταδικάζονται για κλοπή. Οι ποινές μάλιστα θα εκτελούνται μπροστά σε Μουσουλμάνους.

Σημειώνεται πως το βασίλειο του Μπρουνέι ήταν βρετανική αποικία μέχρι το 1984. Την περίοδο της αποικιοκρατίας η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη αλλά βάσει του νέου νόμου είναι πλέον και αδίκημα που τιμωρείται με την ποινή του θανάτου όπως επίσης η μοιχεία, ο σοδομισμός και ο βιασμός. 

Το Μπρουνέι, τα τελευταία χρόνια υιοθετεί όλο και περισσότερο τους πιο ακραίους κανόνες και ποινές που προβλέπει ο ισλαμικός θρησκευτικός νόμος για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διάγουν το βίο τους οι πιστοί.

Η αρχή, όπως αναφέρει ο Guardian, έγινε το 2014 με σχετική απόφαση του σουλτάνου του Μπρουνέι ο οποίος βρίσκεται στο θρόνο από το 1967 και η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 20 δισ. δολάρια καθιστώντας έναν από τους πλουσιότερους ηγέτες στον κόσμο.

Η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύτηκε και προβλέπεται η επιβολή χρηματικών προστίμων και ποινών φυλάκισης για όσους αποκτούν παιδιά εκτός γάμου και δεν προσεύχονται τις Παρασκευές.

Εξαιτίας ωστόσο τον σφοδρών αντιδράσεων που υπήρξαν σε διεθνές επίπεδο, η ηγεσία της χώρας τα τελευταία πέντε χρόνια δεν προχώρησε στην περαιτέρω υιοθέτηση απαγορεύσεων και σκληρών ποινών βάσει του νόμου της Σαρία.

Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση της εφαρμογής του νόμου της Σαρία και η στοχοποίηση των ομοφυλοφίλων προκάλεσε την έντονη αντίδραση οργανώσεων που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε το Μπρουνέι να αναστείλει άμεσα την εφαρμογή των νέων ποινών. «Η νομιμοποίηση τόσο σκληρών, απάνθρωπων ποινών, είναι μια αποκρουστική πράξη» σχολίασε εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Μπρουνέι τονίζοντας πως κάποια εκ των «αδικημάτων» δεν έπρεπε καν να χαρακτηρίζονται ως τέτοια κάνοντας ειδική αναφορά στην «σεξουαλική πράξη μεταξύ δύο ενηλίκων του ιδίου φύλου».

Οι νέοι νόμοι αφορούν μόνος τους Μουσουλμάνους που αποτελούν περίπου τα 2/3 του πληθυσμού του Μπρουνέι, που ανέρχεται σε περί τα 423.000 άτομα.

Πηγή: The Guardian

Sponsored Post