Θεσσαλονίκη: Κίνδυνος από την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων

Πρόεδρος κυνηγετικού συλλόγου, είπε ότι αναγκάστηκε να κυνηγήσει αγριόχοιρο στην Καλαμαριά, πολύ κοντά σε σχολείο. Τι λένε ακόμη δήμαρχοι κι επιστήμονες
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
via Associated Press

Σε όλο και περισσότερες περιοχές κάνουν την εμφάνισή τους τα αγριογούρουνα στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας ανησυχία στις τοπικές αρχές, με τους δημάρχους να μιλούν για κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος, ενώ εκφράζουν τον φόβο ότι ο πληθυσμός τους θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Το καλοκαίρι του 2022 στο Κιλκίς, δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, έπειτα από σύγκρουση περιπολικού με αγέλη αγριόχοιρων.

Ο κ. Γιάννης Καρτάλης, αντιδήμαρχος καθαριότητας, περιβάλλοντος & ανακύκλωσης Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως έχει συναντήσει επανειλημμένα αγριογούρουνα σε αυλές σπιτιών, με την αύξηση του πληθυσμού τους να ανέρχεται στο 100% από έτος σε έτος.

«Πρέπει να συνηθίσουμε την ύπαρξή τους»

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Βλάχο, ομότιμο καθηγητή δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος, «αυτά που βλέπουμε είναι υβρίδια, εμείς έχουμε δημιουργήσει το υβρίδιο, με ανθρωπογενή επίδραση, ενώ πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο φαινόμενο». Υπάρχουν όμως και τα αγριογούρουνα, πρόσθεσε ο κ. Βλάχος, τα οποία έχουν πιο επιθετική διάθεση, χωρίς να σημαίνει ότι και τα υβρίδια είναι πάντα φιλικά στον άνθρωπο, και δεν έχουν καθόλου λίπος στο κρέας τους, σε αντίθεση με αυτά που συναντάμε στις αυλές μας που είναι υπέρβαρα. «Τα δύο είδη διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους, ενώ πρέπει να συνηθίσουμε την ύπαρξή τους….Χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση. Η Ρώμη, η Βαρκελώνη και το Βερολίνο πολιορκούνται από χιλιάδες αγριογούρουνα», κατέληξε.

Ο κ. Δημήτρης Παντελάκης, πρόεδρος κυνηγετικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, είπε ότι πρόσφατα αναγκάστηκε να κυνηγήσει αγριόχοιρο στην οδό Πόντου στην Καλαμαριά, πολύ κοντά σε σχολείο. «Μπορούμε ως Κυνηγετικός Σύλλογος να συνεισφέρουμε στη μείωση του πληθυσμού τους, αλλιώς θα κυκλοφορούν στους δρόμους όπως οι αγελάδες στην Ινδία», επισήμανε ο κ. Παντελάκης.

(Πηγή: ΕΡΤ)

Δημοφιλή