Θετικός ο Οκτώβριος, αρνητικό το 10μηνο στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας

Στο -12,5% η πληρότητα φέτος, έναντι του αντίστοιχους διαστήματος του 2019.
ChandraDhas via Getty Images

Η Αθήνα, όπως έχω ξαναγράψει, έχει τουρισμό, ακόμα και τώρα και μάλιστα σε υψηλό βαθμό.

Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των ξενοδοχείων, άρα και των διαθέσιμων κλινών, από τη μια, και από την άλλη η διόγκωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμερισμάτων και κατοικιών, έχει κρατήσει σε χαμηλότερα επίπεδα την πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΞΑΑΑ, μόνο ο Οκτώβριος του 2022 παρουσίασε αύξηση στην πληρότητα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, οριακή, βέβαια, με +0,4%, με την καλή πορεία να έχει ξεκινήσει από τον Μάιο.

Πάντως, η μέση πληρότητα του 10μηνου του 2022, βρίσκεται στο -12,5% έναντι του αντίστοιχου 10μήνου του 2019.

Οσον αφορά στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) των ξενοδοχείων, η πορεία ήταν σε γενικές γραμμές αντίστοιχη της πορείας της μέσης πληρότητας των μονάδων.

Παρατηρούμε να καταγράφεται θετικό πρόσημο από τον μήνα Ιούνιο και μετά και ο Οκτώβριος έδωσε RevPar +21,3%, αν και στο σύνολο 10μήνου η θετική αυτή μεταβολή δεν υπερβαίνει το +0,5%.

Στην δε μέση τιμή δωματίου (ADR), εμφανίζεται επίσης σταδιακή θετική μεταβολή από τον Απρίλιο και μετά, δίνοντας αύξηση το 10μηνο +14,8%. Τον δε Οκτώβριο του 2022 παρατηρείται απόδοση σε ADR, της τάξης του +20,8%.

Ως προς τη μέση τιμή δωματίου για την Αθήνα, φτάνει τα 125.39 ευρώ, αλλά είναι χαμηλότερη σε σχέση με τους παραδοσιακούς ανταγωνιστές της Αθήνας, όπως Κωνσταντινούπολη, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Ρώμη κ.ά.

Δημοφιλή