Τι να κάνετε αν ο σύντροφός σας έχει διαφορετικές συνήθειες ύπνου

Επτά συμβουλές από ειδικούς.
Τι να κάνετε αν ο σύντροφός σας έχει διαφορετικές συνήθειες ύπνου.
Agnieszka Marcinska / EyeEm via Getty Images
Τι να κάνετε αν ο σύντροφός σας έχει διαφορετικές συνήθειες ύπνου.

Πολλά ζευγάρια, όσο αγαπημένα κι αν είναι, όταν πηγαίνουν στο κρεβάτι για να ξεκουραστούν, αντιμετωπίζουν προβλήματα όσον αφορά τις συνήθειες ύπνου του καθενός και πολλές φορές η επίλυση αυτών δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Χάρη στους κιρκαδικούς μας ρυθμούς ή τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου, μερικοί δεν κοιμούνται τις βραδινές ώρες, εξού και ο χαρακτηρισμός νυχτερινές κουκουβάγιες, ενώ άλλοι είναι πρωινοί τύπου και ξυπνούν πολύ νωρίς. Υπάρχουν άνθρωποι που ροχαλίζουν έντονα, άλλοι που πάσχουν από αϋπνία, υπνοβατούν, μιλούν πολύ ή απλά η ρουτίνα τους διαφέρει με αυτήν των συντρόφων τους. Στην προσπάθειά τους να βρουν μια ισορροπία και να καταφέρουν να κοιμηθούν αρκετές ώρες, τελικά αρκούνται σε λίγο ύπνο. «Αν δεν κοιμηθείτε αρκετά, πολλά πράγματα μπορούν να πάνε λάθος και να έχουν επιπτώσεις στην φυσική και ψυχική υγεία σας. Επιπλέον, οι γνωστικές σας ικανότητες επιδεινώνονται», λέει ο Μέιρ Κρίγκερ, ειδικός σε θέματα ύπνου και απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Yale. Μακροπρόθεσμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με την καρδιά σας, τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εκτός λοιπόν από το να κατηγορείτε τον σύντροφό ότι σας στερεί τον ποιοτικό ύπνο με τις συνήθειές του, οι ειδικοί συνιστούν τρόπους για να αποφύγετε τυχόν καβγάδες και να βρείτε λύση:

  • Κατανοήστε το γεγονός ότι έχετε διαφορετικές συνήθειες ύπνου
  • Πάτε για ύπνο ή ξυπνήστε μαζί
  • Πηγαίνετε στο κρεβάτι μαζί με τον σύντροφό σας και μείνετε μαζί του μέχρι να αποκοιμηθεί
  • Βελτιώστε το περιβάλλον που κοιμάστε και κάντε τις απαραίτητες αλλαγές
  • Επισκεφτείτε μαζί έναν ειδικό ύπνου ή ψυχοθεραπευτή
  • Ασχοληθείτε μαζί με χόμπι ή καταστάσεις που σας ενδιαφέρουν
  • Κοιμηθείτε σε διαφορετικά κρεβάτια ή δωμάτια