Τι γνωρίζουμε για την πολύνεκρη ουκρανική επίθεση κατά ρωσικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ

Ένα από τα φονικότερα περιστατικά του πολέμου μέχρι τώρα.
Alexander Ermochenko via Reuters

Ένα ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα την Πρωτοχρονιά εναντίον επαγγελματικού σχολείου σε ελεγχόμενο από τη Ρωσία έδαφος στο Ντονέτσκ, όπου στεγάζονταν Ρώσοι στρατιώτες, έγινε ένα από τα πιο αιματηρά περιστατικά του πολέμου που άρχισε η Ρωσία στην Ουκρανία, σχεδόν έναν χρόνο πριν.

Τι συνέβη

Το χτύπημα στο Επαγγελματικό Τεχνικό Σχολείο Νο. 19 στη Μακιίβκα, δίδυμη πόλη της πρωτεύουσας της περιφέρειας του Ντονέτσκ, που ελέγχεται από το 2014 από αυτονομιστικές δυνάμεις που υποστηρίζει η Μόσχα, έλαβε χώρα την Πρωτοχρονιά, όπως είπεο Ντανίιλ Μπεζόνοφ, αξιωματούχος που έχει διοριστεί από τη Ρωσία στο Ντονέτσκ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι η Ουκρανία χτύπησε με έξι αμερικανικής προέλευσης πυραύλους HIMARS. O κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Σαμάρα είπε ότι πολλοί από τους νεκρούς στρατιώτες ήταν ντόπιοι.

Υλικό που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, φέρεται να δείχνει κατοίκους να βλέπουν το μήνυμα του Ρώσου προέδρου Πούτιν πριν σπεύσουν να καλυφθούν καθώς πύραυλοι έπεφταν στο έδαφος κοντά. Φωτογραφίες του Reuters από τον χώρο δείχνουν τα ερείπια του σχολείου.

Απώλειες

Οι αναφορές των απωλειών ποικίλλουν. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα πόσοι ήταν οι νεκροί.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε τη Δευτέρα ότι 63 στρατιώτες σκοτώθηκαν στο πλήγμα, μια εκτίμηση την οποία συμμερίζεται πηγή κοντά στην αυτονομιστική διοίκηση του Ντονέτσκ, που έκανε λόγο στο Reuters για δεκάδες νεκρούς.

Το υπουργείο επιβεβαίωσε την επίθεση μόλις στην τελευταία παράγραφο της 528 λέξεων ημερήσιας σύνοψης, πάνω από 36 ώρες αφού έλαβε χώρα η επίθεση. Η Ρωσία συστηματικά υποβαθμίζει τις απώλειές της- ενδεικτικά, υποστήριξε ότι υπήρξε μόνο ένας νεκρός κατά τη βύθιση του καταδρομικού Moskva τον Απρίλιο.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται πως οι απώλειες είναι πολύ υψηλότερες, λέγοντας ότι σκοτώθηκαν γύρω στους 400. Ένας αριθμός Ρώσων bloggers για στρατιωτικά θέματα έχουν δώσει και αυτοί αριθμούς απωλειών πιο κοντά στις ουκρανικές εκτιμήσεις. Σε ανάρτηση στο Telegram ο Ίγκορ Γκίρκιν, πρώην στέλεχος της FSB που είχε παίξει ρόλο στη σύγκρουση στο Ντονμπάς το 2014, είπε ότι οι νεκροί και τραυματίες ήταν «πολλές εκατοντάδες».

Ο Γκίρκιν είπε ότι πυρομαχικά και στρατιωτικός εξοπλισμός είχαν αποθηκευτεί στα κτίρια, συμβάλλοντας στην ισχύ της έκρηξης. Κατηγόρησε τους «ανεκπαίδευτους» στρατηγούς της Ρωσίας για τις απώλειες.

Το Grey Zone, κανάλι στο Telegram που συνδέεται με την εταιρεία μισθοφόρων Wagner, είπε ότι περίπου 500 άνδρες στεγάζονταν στο συγκρότημα. Σε υλικό που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο οποίο έγινε geolocation από το Reuters, το σχολείο, ένα μεγάλο συγκρότημα κτιρίων της σοβιετικής περιόδου, φαίνεται να έχει ισοπεδωθεί καθώς διασώστες κινούνται στα ερείπια.

Αντιδράσεις

Η επίθεση, που έλαβε χώρα ενώ κορυφώνονταν οι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά στη Ρωσία, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις εντός της χώρας.

Αναφορά του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS, που επικαλείται αξιωματούχους του Ντονέτσκ, λέει πως οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν σε θέση να ταυτοποιήσουν τον στόχο από στρατιώτες που χρησιμοποιούσαν τα ρωσικά κινητά τους, κάτι που προκάλεσε οργή στην κοινότητα των Ρώσων bloggers για στρατιωτικά θέματα.

«Όπως αναμενόταν, η ευθύνη για αυτό που συνέβη στη Μακιίβκα άρχισε να επιρρίπτεται στους ίδιους τους επίστρατους. Βλέπετε, άνοιξαν τα τηλέφωνά τους και εντοπίστηκαν» έγραψε το Grey Zone, που συνέχισε κατηγορώντας τους διοικητές που στέγασαν μεγάλους αριθμούς στρατιωτών σε ένα κτίριο ευάλωτο σε πυρά πυροβολικού.

Σε ανάρτηση στο Telegram ο Σεργκέι Μιρόνοφ, ηγέτης ενός κόμματος πιστού στο Κρεμλίνο στο ρωσικό κοινοβούλιο, είπε ότι ήταν απαραίτητο να γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί εάν πίσω από το πλήγμα υπήρχε «προδοσία ή εγκληματική αμέλεια» και ότι θα έπρεπε να διωχθούν οι αξιωματούχοι που ευθύνονται.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή