Το 20% του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ θα κατευθυνθεί στον τουρισμό

Η Ελλάδα σε ευνοϊκή θέση για μεγαλύτερη απορρόφηση ενίσχυσης, από το νέο «σχέδιο Μάρσαλ».

Θετικά είναι τα μηνύματα που προέκυψαν από τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (TRA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, απατώντας στα αιτήματα που του έθεσε η ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, με στόχο τη γενναία οικονομική ενίσχυση του τουρισμού στην ΕΕ και των κρατών-μελών, όπως η Ελλάδα, που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, επισήμανε ότι το 20% του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ θα κατευθυνθεί στον τουρισμό.

Ο Επίτροπος δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει το αίτημα για τη θέσπιση ξεχωριστής γραμμής για τον τουρισμό, στον προϋπολογισμό της ΕΕ, στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ενώ επισήμανε ότι η σύσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, θα συζητηθεί στη Σύνοδο των Υπουργών Τουρισμού της ΕΕ στις 27 Απριλίου. Πρόκειται για την πρόταση που είχε καταθέσει η Έλενα Κουντουρά, ως συντονίστρια της GUE/NGL στην Επιτροπή ΤΡΑΝ και ως εισηγήτρια της ευρω-ομάδας της και υιοθετήθηκε στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Thomas Cook τον Οκτώβριο του 2019.

Επίσης, ο Επίτροπος συνέστησε ως αναγκαία την ύπαρξη κρατικών εγγυήσεων στο voucher (αντί επιστροφής προκαταβολών, μετάθεση ταξιδιωτικών πακέτων) από τα κράτη-μέλη, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών αλλά και τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Η Έλενα Κουντουρά ζήτησε επίσης από τον Τιερί Μπρετόν, να εξασφαλιστεί η γενναία στήριξη των κρατών-μελών -αναφέροντας χαρακτηριστικά την Ελλάδα-, των οποίων ο τουριστικός τους τομέας επιβάλλεται να αποκτήσει τα αναγκαία κεφάλαια και τη χρηματοδότηση για να επιβιώσει.

Στην παρέμβασή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζήτησε να υπάρξουν ευρωπαϊκές πολιτικές και στρατηγικός συντονισμός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να διασφαλιστεί οριζόντια η αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και η επιβίωση του τουριστικού κλάδου.

Ενώ, για το σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει η Κομισιόν, τόνισε ότι πρέπει να υποστηρίξει τον τουριστικό τομέα συνολικά, και όχι μόνο να περιοριστεί στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για επιχειρήσεις που έχουν ήδη πρόσβαση στα υπάρχοντα προγράμματα και εργαλεία της κάθε χώρας.

Πέραν του σχεδίου δράσης, για την άμεση στήριξη του κλάδου το επόμενο διάστημα, ο Επίτροπος ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί πανευρωπαϊκή Σύνοδος για τον Τουρισμό που προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο 2020.

Καταλήγοντας, αρκετοί ευρωβουλευτές ζήτησαν επιπλέον περισσότερη σαφήνεια, όσον αφορά τους περιορισμούς στα ταξίδια και τις μετακινήσεις για τους προσεχείς μήνες, συμπεριλαμβανομένων των όποιων πιθανών απαγορεύσεων ή περιορισμών σχετικά με τη χρήση των παραλιών λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο Επίτροπος εξήγησε ότι θα χρειαστούν επαρκείς διαβεβαιώσεις σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών πριν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί και πρόσθεσε ότι η δουλειά για τη διευκόλυνση των μεταφορών συνεχίζεται με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν το καλοκαίρι.